Sveža rečna riba – i u toku zabrane izlova

SMEDEREVO, 9. april 2019 – Na Zelenoj pijaci u Smederevu ovog jutra i prepodneva mogla je da se nađe sveža rečna riba kod uličnih prodavaca, ribara sa Dunava. Alasi, tek nekolicina njih, ponudili su relativno jeftinu belu ribu, mrenu, bucova, deveriku i tolstolobika, sve po ceni od 200 dinara po kilogramu.

Ovo bi mogla da bude dobra vest, zato što je riba preporučena kao obavezna na meniju, najmanje jednom-dva puta nedeljno, da nije u koliziji sa zakonskim propisima.

Foto: pixabay.com

Naime, ovde podsećamo da je “zabranjen privredni ribolov svih vrsta riba u periodu od 1. aprila do 31. maja, osim privredni ribolov sivog tolstolobika (Arystichthys nobilis), belog tolstolobika (Hypophthalmichthys molitrix), amura (Ctenopharyngodon idella), obe vrste američkog somića (Ictalurus melas) i (Ictalurus nebulosus) i babuške (Carassius gibelio) pokretnim površinskim mrežarskim alatima na udaljenosti od najmanje 30 m od obalne linije.”

Od pomenutih vrsta na početku ove informacije, deverika (Abramis brama) je za sportske ribolovce u lovostaju od 1. aprila do 31. maja. Od vrsta, koje se mogu uloviti u Dunavu, sportskim robolovcima je dozvoljen izlov, ali samo još koji dan, mrene (Barbus barbus) i bucova (Aspius aspius), jer je lovostaj za obe vrste od 15. aprila do 15. juna.

Podsećamo, sportski ribolovci od 31. marta mogu da love štuku (Esox lucius), soma (Silurus glanis) do 1. maja, od kada je zabranjen izlov “brke” sve do 15. juna.

Najvatreniji borac na udici, smuđ (Sander lucioperca) kao i smuđ kamenjar (Sander volgensis), ne sme da se lovi do 30. aprila. Riba, koju ribolovci smatraju “najpametnijom”, šaran (Cyprinus carpio), zabranjena je za pecanje od 1. aprila do 31. maja.

Sve pomenuto ne važi za ribogazdinstva, odnosno za prodavnice sveže ribe na Zelenoj pijaci, zato što se tamo sveža riba doprema iz uzgajališta, ali je cena drugačija (viša), a osim najzastupljenije vrste, šarana, može da se pazari još tolstolobik i pastrmka (na ledu), dok su ostale vrste rečne ribe zastupljene u značajno manjoj meri.

Ne zaboravite, kao što je Podunavlje.info već ranije objavilo, ribolov kečige je zabranjen od 1. januara 2019. godine, na predlog Svetske organizacije za prirodu (WWF), što bi trebalo da u narednih pet godina, koliko traje zabrana, doprinese obnavljanju populacija ove veoma ugrožene vrste koja živi i mresti se i u Dunavu. 

Foto: naslovna fotografija – Smuđ iz Srbije – ICPDR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!