Nova (stara) mreža javnih osnovnih škola u Smederevu

SMEDEREVO, 28. mart 2019 – Skupština grada Smedereva je na poslednjoj sednici usvojila Odluku o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Smedereva, odnosno utvrđen je broj i prostorni raspored javnih osnovnih škola.

Novom odlukom se, praktično, konstatuje postojeće stanje, a jedina izmena, pored promene sedišta jedne osnovne škole, odnosi se na ukidanje izdvojenog odeljenja u Dobrom Dolu, pa sada, umesto dosadašnja dva izdvojena odeljenja, ostaje samo jedno u Gornjoj školi, što je, kako je obrazloženo, u skladu sa faktičkim stanjem (mali broj učenika).

Prethodno, krajem 2016. godine, usvojena je Odluka o mreži osnovnih škola na teritoriji grada Smedereva, kojom se nije ni povećao niti smanjio broj osnovnih škola, kao i ovaj put, ali je zbog optimizacije preporučena rotacija jedne osnovne i dve srednje škole.

U Elaboratu o mreži osnovnih i srednjih škola u Smederevu, koji je uradio Centar za obrazovne politike, koji je prethodio donošenju Odluke o mreži škola, nakon analize trenda promene broja učenika, broja nastavnog i vannastavnog osoblja, efikasnosti obrazovno-vaspitnog procesa, broja učenika po odeljenjima i prostornih kapaciteta škola, bilo je konstatovano da je mreža osnovnih škola uglavnom racionalna, ali je uočena nelogičnost da se praktična nastava Srednje škole Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola „Despot Đurađ“ odvija na školskoj ekonomiji koja se nalazi pored Ekonomsko-trgovinske škole, što negativno utiče na kvalitet nastavnog procesa zbog gubitka vremena prilikom prevoza učenika na školsku ekonomiju i različitih pratećih troškova. Takođe je konstatovano da je izmeštanje O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“ iz centra grada izazvalo smanjenje broja učenika u ovoj školi, iz pretpostavke da su deca upisivana u druge škole.

Zbog navedenog je predložena rotacija sedišta navedenih škola u cilju postizanja optimalnih efekata i tako je i učinjeno. O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“ se, početkom školske godine, preselila u prostorije u kojima je ranije imala sedište, u Ulici 17. oktobra broj 40, a dve pomenute srednje škole su rotirane, Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola „Despot Đurađ“ se preselila u prostorije u kojima je imala sedište Ekonomsko trgovinska škola, u Ulici Crvene armije broj 156, a Ekonomsko trgovinska škola je od tada u prostorijama u kojima je bila O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“, u Ulici 16. Oktobra bb.

Prilikom izrade najnovije Odluke o mreži osnovnih škola, uzeti su u obzir modeli optimizacije predloženi u već pomenutom Elaboratu, “kao i razvojni prioriteti Grada Smedereva, sa ciljem postizanja efikasnosti i unapređenja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja”, piše pored ostalog u obrazloženju. Takođe se navodi da bi primena modela IV optimizacije (ukidanje izdvojenih odeljenja) u praksi značila zatvaranje područnih seoskih škola, dalje navodeći da je “utvrđeno da je najopravdanija primena modela IV optimizacije (ukidanje izdvojenih odeljenja i prevoz učenika u objekat centralne škole) koji treba da bude postupan kako bi se istovremeno obezbedilo smanjenje materijalnih i troškova  održavanja izdvojenih odeljenja i sprečio negativan uticaj na dostupnost obrazovanja, a sve u cilju optimalnih efekata.”

Inače, razlog za donošenje nove odluke o mreži javnih osnovnih škola, pre svega,  je usaglašavanje sa Uredbom o kriterijumima za donošenje akta o mreži javnih predškolskih ustanova i akta o mreži javnih osnovnih škola, što su jedinice lokalnih samouprava obavezne da učine o roku od godinu dana od donošenja Uredbe (2018).

Novom mrežom, osnovno obrazovanje i vaspitanje na teritoriji  Smedereva ostvaruje se u 19 osnovnih matičnih škola, od kojih devet  ima izdvojena odeljenja, za obrazovanje učenika od prvog do četvrtog, odnosno osmog razreda u 15 sela, i u jednoj muzičkoj školi. Od ukupnog broja osnovnih škola, osam ima sedište u urbanoj sredini, a 12 u ruralnim naseljima.

Foto: pounavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!