Vranovci ponovo blokirali Železarinu kapiju 6 zbog šljake

VRANOVO, 26. mart 2019 – Od jutros nijedan kamion sa šljakom nije mogao da uđe u smederevsku Železaru na kapiji 6, koju u blokadi drže meštani Vranova. Razlog je, kako objašnjavaju, konstantno zagađenje koje trpe više od dve godine a da niko ne odgovara na njihove molbe da se transport šljake izmesti ili da barem kamioni budu pokriveni i da se pere put za njima.

Dok su ostala vozila normalno prolazila prašnjavim asfaltom, saobraćajci su ih samo upozoravali da uspore, Vranovci su odlučno zaustavili kamione sa šljakom, kojih je najmanje tridesetak u koloni čekalo da izruče svoj teret nedaleko kuća u ovom selu.

– Evo, vidite kako put sada izgleda, kad kamion ne idu, možete da mislite kako je kada prolaze tuda, bez cerada, a ono ispada na sve strane. Jednom smo izbrojali, bilo je 2.000 tura tog dana, prašina je letela na sve strane, parčići staklene vune… I mi tu treba da živimo – rezigniran je Saša Rakić, meštanin Vranova.

Kaže da su se obraćali svima, lokalnoj samoupravi, Komunalnoj i Saobraćajnoj inspekciji, Železari, transporterima… Sa onim prošlim prevoznikom su uspeli da se dogovore, da teret bude pokriven i da se pere put nakon prolaska kamiona. Ali je to kratko trajalo, potom je došao novi koji ne haje za raniji dogovor.

Sa puta se vide ogromne količine šljake koje se deponuju na tom mestu, iza kapije 6, bukvalno na nekoliko desetina metara od kuća Vranovaca. Kada dune vetar, kažu, tu ne može da se živi. Pored dvorišta, terasa i verandi, oni moraju da budu po vasceli dan zatvoreni u kući, iza dobro zabravljenih prozora i vrata.

– Postavili prošle godine tu, kod mene dvorištu, kao neku mernu stanicu, da se vidi koliko se čestica taloži. To je samo balon sa levkom, ali i to je prvog meseca pokazalo dvostruko prekoračenje zagađenja, taloženje tih čestica, od dozvoljenog. Kamera je snimala sve vreme. Onda su tu, kao, mernu stanicu držali još dva meseca, šta su s njom radili ja ne znam, tek tada, kao, nije bilo toliko.  I onda su je skinuli, tako da više i ne znamo, samo vidimo da nije dobro. Pogledajte tu prašinu, to mi udišemo, s tim živimo, da ne govorimo o tome da ništa više ne možemo da gajimo, i da se ne osuši, kome da prodamo, koga da otrujemo – pita se Vranovka Dragica Vasić.

– Blokirali smo kapiju i čekamo, ne mrdamo se odavde dok se nešto ne reši – najavljuje Rakić da ovoga puta nisu spremni, kao u nekim ranijim prilikama, da odustanu.

Novinari su otišli, a oni su ostali, da čekaju nekog da im se obrati, da pokušaju da se dogovore. S tim što su, kažu, sada odlučni da ne pristanu na obećanja – samo napismeno.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!