You are here

U smederevskoj Narodnoj biblioteci izložba „Da se ne zaboravi“

SMEDEREVO, 22. mart 2019 – Povodom dvadesete godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju u Narodnoj biblioteci Smederevo priređena je izložba „Da se ne zaboravi“. Pored publikacija iz fondova Zavičajnog i Naučnog odelјenja Biblioteke, koje se tematski bave vazdušnim ratom nad Jugoslavijom, njegovim uzrocima i posledicama, u postavci je građa koja svedoči o zbivanjima na području Smedereva i smederevskog kraja, otporu građana i protestnim okuplјanjima pod nazivom „Smederevo – srcem za otadžbinu“. Publikacija „Knjiga njihove sramote“, koju su 1999. godine priredili Jovica Tišma i Dragan Mrdaković, čuva spomen na Smederevce koji su poginuli u toku agresije i spomen na 73 dana protesta građana Smedereva. O događajima na području grada i okoline svedoče i serijske publikacije „Naš glas“ i „Ratni bilten“. Imena žrtava NATO agresije zabeležio je i protojerej Radomir Milošević u knjizi „Smederevski ratni pomenik“.

Od beletristike posebno se ističu romani objavlјeni u izdanju Narodne biblioteke Smederevo – „Vazdušna opasnost“ Miomirke Nešić i „Ako me sretnete“ Živorada Lazića, kao i knjigu aforizama zavičajnog autora Ljubomira Ilića „Bato, pogodi me NATO“.

Na izložbi je predstavlјen i deo slikovne građe o oštećenju infrastrukture, iz zbirke foto-dokumenata Zavičajnog odelјenja, a po značaju se izdvajaju fotografije Radoslava Žike Ranisavlјevića i Nenada Pavlovića.

Autor izložbe je Dragana Lazić, rukovodilac Zavičajnog odelјenja.

Izložba „Da se ne zaboravi“ biće pred publikom na Pozajmnom odelјenju do 31. marta.

Foto: Narodna biblioteka Smederevo

Related posts

3 Thoughts to “U smederevskoj Narodnoj biblioteci izložba „Da se ne zaboravi“”

  1. crni domino

    Napravite izlozbu vucibatina Srbije koje su dovele do bombardovanja Srbije. Te vucibatine neka se ne kriju iza reci bivsa Jugoslavija jer se i tada znalo da Crna Gora ne vodi istu politiku kao Srbija i da ce napustiti federaciju.

  2. sande

    Gde su slike vozila i traktora opljackanih sa Kosova!? I to je pored progona Albanaca bio deo „pravedne“ borbe nasih patrijota koje i dan danas vladaju!

  3. smederevac

    Ne idem na izlozbu jer pred ulazom u Dom kulture i Biblioteke ima mnogo kerova koji znaju da ujedu!