U smederevskoj Narodnoj biblioteci izložba „Da se ne zaboravi“

SMEDEREVO, 22. mart 2019 – Povodom dvadesete godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju u Narodnoj biblioteci Smederevo priređena je izložba „Da se ne zaboravi“. Pored publikacija iz fondova Zavičajnog i Naučnog odelјenja Biblioteke, koje se tematski bave vazdušnim ratom nad Jugoslavijom, njegovim uzrocima i posledicama, u postavci je građa koja svedoči o zbivanjima na području Smedereva i smederevskog kraja, otporu građana i protestnim okuplјanjima pod nazivom „Smederevo – srcem za otadžbinu“. Publikacija „Knjiga njihove sramote“, koju su 1999. godine priredili Jovica Tišma i Dragan Mrdaković, čuva spomen na Smederevce koji su poginuli u toku agresije i spomen na 73 dana protesta građana Smedereva. O događajima na području grada i okoline svedoče i serijske publikacije „Naš glas“ i „Ratni bilten“. Imena žrtava NATO agresije zabeležio je i protojerej Radomir Milošević u knjizi „Smederevski ratni pomenik“.

Od beletristike posebno se ističu romani objavlјeni u izdanju Narodne biblioteke Smederevo – „Vazdušna opasnost“ Miomirke Nešić i „Ako me sretnete“ Živorada Lazića, kao i knjigu aforizama zavičajnog autora Ljubomira Ilića „Bato, pogodi me NATO“.

Na izložbi je predstavlјen i deo slikovne građe o oštećenju infrastrukture, iz zbirke foto-dokumenata Zavičajnog odelјenja, a po značaju se izdvajaju fotografije Radoslava Žike Ranisavlјevića i Nenada Pavlovića.

Autor izložbe je Dragana Lazić, rukovodilac Zavičajnog odelјenja.

Izložba „Da se ne zaboravi“ biće pred publikom na Pozajmnom odelјenju do 31. marta.

Foto: Narodna biblioteka Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!