Srbija po kapacitetu površinskih autohtonih pijaćih voda poslednja u regionu

BEOGRAD, 22. mart 2019 – Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa relevantnim državnim organima i institucijama, obeležilo je Svetski dan voda u okviru stručne konferencije „Srbija i evropske integracije – sektor voda“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ukazao je da je Srbija po kapacitetu površinskih autohtonih pijaćih voda poslednja zemlja u regionu i zbog toga vodu moramo štedljivo da koristimo i da se prema ovom ključnom resursu odnosimo s punom pažnjom.

Najvažniji posao koji bi u ovoj oblasti trebalo da preduzmemo u Srbiji, i u ekološkom smislu, jeste pitanje otpadnih voda, rekao je. U Srbiji se za sada samo 10 posto otpadnih voda prečišćava, što je nedopustivo istakao je Trivan, i dodao da je za rešavanje pitanja kvaliteta pijaće vode u Srbiji potrebno izgraditi preko 300 sistema za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od oko pet milijardi evra. To je ujedno jedno od prioritetnih pitanja kojem je Ministarstvo posvećeno. „Krenuli smo sa podrškom lokalnim samoupravama u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, i ovo će biti godina preokreta. Upravo smo raspisali konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenja za preradu otpadnih voda za lokalne samouprave u iznosu od preko 450 miliona dinara, što je samo početak. Ovaj posao ne može da se završi preko noći, potrebno je desetak godina, ali to će se desiti sigurno. Srbija ide u dobrom pravcu“, zaključio je ministar.

U zaštitu voda moramo se svi uključiti i dati svoj doprinos, zbog čega je neophodna edukacija i to od najmlađeg uzrasta. Na manifestaciji koju je organizovalo JVP „Srbijavode“ obeležavajući Svetski dan voda, ministar Trivan pridružio se učenicima OŠ „Laza Kostić“ koji su slikom i pesmom istakli ulogu i značaj vode za naš život i život Planete. Pridružujući im se u tome, ministar Trivan je još jednom naglasio da je „briga o vodi briga o nama samima, jer je voda pitanje našeg opstanka i naše budućnosti koju već danas živimo“.

Ilustracija: pixabay.com

Foto: Ministarstvo životne sredine, ekologija.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!