Suzbijanje korova, bolesti i insekata u usevu pšenice i ječma

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 19. mart 2019 – Na većini parcela pod usevima ozime pšenice i ječma mogu se naći simptomi pepelnice, lisne rđe, mrežaste pegavosti, fuzariozaiseptorioza. Simptomi su u većoj ili manjoj meri prisutni na svim sortama i u svim rejonima. S obzirom na prisutnu vlagu (rosa, magla, kiša) i temperature koje im pogoduju, zaraza se vrlo brzo širi. Galenika-Fitofarmacija savetuje  da se usevi obavezno pregledaju i ukoliko su bolesti prešle prag ekonomske štetnosti, uraditi tretman fungicidom AKORD u količini od 0,5 l/ha.

Propadanje listova zbog bolesti ne treba mešati sa propadanjem centralnog lista. Ako se uoči takvo propadanje u pitanju je Švedska mušica (Oscinellafrit). Larva oštećuje donji deo centralnog lista tj. zametak klasa, usled čega dolazi do žućenja i uvijanja centralnog lista. Na takvim izdancima ne dolazi do formiranja stabla, a samim tim ni klasa. U takvim izdancima, pri dnu mogu se uočiti larve bele boje, veličine 1-3mm.  Kada ošteti stabljiku jedne biljke, larva prelazi na drugu. Štete se uočavaju kako na primarnom, tako i na svim sekundarnim izdancima u bokoru.

U našim uslovima Švedska mušica ima tri generacije: prolećnu, letnju i jesenju. Štete nanosi samo larva koja se hrani sočnim delovima biljke, najčešće oštećuje centralni list koji potpuno uništi, a na klasovima se ishranjuje delovima cveta i mlečnim zrnima. Smanjenje prinosa može biti i do 80%. Ako se uoče ovi simptomi, fungicidnom tretmanu treba dodati sistemični insekticid. Za suzbijanje drugih insekata koji se sada nalaze u pšenici preporučujemo FURY 10 EC u dozi 0,1 l/ha.

U istom prohodu možemo rešiti i prisutne korove dodavanjem herbicida MONOSAN HERBI2 l/ha do drugog kolenca ili nakon te faze kombinacijom herbicida TEZIS u količini 10g/ha i BONACA 0,4 l/ha.

Ako biljke zaostaju u razvoju ili imaju fiziološke simptome deficita hraniva uz sredstva za zaštitu bilja treba kombinovati biostimulator na bazi aminokiselina CHOPIN EVOLUTION 3 – 5 l/ha, koji brzo oporavlja usev i direktno utiče na prinos i proteinski sastav pšenice i ječma. CHOPIN EVOLUTION se ne preporučuje u usevima pivarskog ječma jer dovodi do povećanja proteina u zrnu, što nije potrebno u ovoj vrsti ječma.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien