Počinje realizacija Programa besplatnih stručnih obuka za poljoprivredna gazdinstva iz Regiona Braničevo-Podunavlje

POŽAREVAC, 19. mart 2019 – U okviru regionalnog projekta “Ukusi Regiona – Promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za unapređenje ekonomskih kapaciteta porodičnih gazdinstava”, koji realizuje Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” u saradnji sa partnerima i saradnicima iz Regiona, tokom marta i aprila meseca biće organizovan Program obuka za proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću u Regionu Braničevo-Podunavlje.

Cilj ovog Programa obuka je da pruži stručna, praktična znanja i informacije iz različitih oblasti vezanih za unapređenje postojećih ili inoviranje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Regiona, za postizanje veće konkurentnosti i bolje tržišne pozicioniranosti. Obuke će biti fokusirane na Sektore prerade voća, povrća i mleka, kao i pčelarstvo, koji su kroz prethodno sprovedenu Analizu identifikovani kao najperspektivniji, naslanjajući se na postojeće resurse i tradiciju proizvodnje u našem Regionu. Teme pojedinačnih obuka učesnicima će takođe pružiti osnovna znanja i informacije vezane za perspektivnu diversifikaciju ekonomskih aktivnosti gazdinstava iz oblasti preduzetništva i ruralnog turizma, dok će jedna obuka biti posvećena osnovama marketinga poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uz prezentaciju koncepta regionalnog brendiranja ovakvih proizvoda. Nakon realizacije Programa obuka, zainteresovani učesnici će imati mogućnost stručne mentorske podrške u daljim konkretnim koracima na unapređenju ili pokretanju svoje proizvodnje, uz podršku i u oblasti poslovnog povezivanja i unapređenja promocije njihovih proizvoda. 

Obuke su namenjene prevashodno vlasnicima i članovima poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnicima i članovima zadruga i udruženja proizvođača, kao i agro-biznisima iz Regiona, koji se već bave nekom proizvodnjom i hteli bi da je unaprede ili tek poseduju određene resurse, volju i želju da započnu vlastitu proizvodnju ili pružanje usluga u seoskom turizmu.

Prva obuka u nizu na temu „Marketing i brendiranje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću“, održaće se 22. marta (petak) u prostorijama kompanije Superior u Velikoj Plani, sa početkom u 10 časova.

Za 28. mart (četvrtak) planirana je obuka na temu „Unapređenje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz sektora prerade mleka – proizvodnja autohtonih vrsta sireva“ koja će se održati u Petrovcu na Mlavi, a 29. marta (petak) planirano je održavanje obuke u Kučevu na temu „Seoski turizam – prilika za veće prihode seoskih gazdinstava“.

Prvih nedelja aprila meseca biće održana „Obuka za početnike u poslovanju“ i obuka na temu „Unapređenje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz sektora prerade voća i povrća – proizvodnja rakije“.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane učesnike da se prijave najkasnije 1 dan pre održavanja pojedinačne obuke, putem mejla ili telefona Ivani Antonijević na sledeće kontakte: ivana.antonijevic@rra-bp.rs, 012/510 824, 060/5 100 500. 

Inače, Projekat „Ukusi Regiona“ je dizajniran na osnovu Regionalne strategije ruralnog razvoja za region Braničevo-Podunavlje 2016-2020 i nastoji da doprinese unapređenju konkurentnosti sektora poljoprivrede i boljoj pozicioniranosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Regiona na tržištu, kao i unapređenju diversifikacije ruralne privrede, kroz razvoj preduzetništva i promociju ruralnog turizma.

Projekat se sprovodi u periodu od 24. oktobra 2018. do 24. jula 2019. godine, a vrednost projekta iznosi 22.000$. Projekat se realizuje u okviru šireg projekta „Pomoć trgovini – Podrška proizvodnim kapacitetima sektora agro-industrije u Srbiji“ koji realizuju Program razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz finansijsku podršku Ruske federacije. Više informacija o Projektu i aktivnostima, možete dobiti na Internet stranama Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ www.rra-bp.rs

Foto: RRA Braničevo-Podunavlje, ranije realizovane radionice i seminari

Skorašnji članci

error: Content is protected !!