Osmomartovski pohod planinara i završetak obuke u planinarskoj orijentaciji i orijentiringu

SMEDEREVO, 11. mart 2019 – Planinarski sportski klub “Čelik“ minulog vikenda je učestvovao u republičkoj akciji 24. osmomatrovski susret planinara i organizovao nastavak obuke u planinarskoj orijentaciji i orijentiringu, sa praktičnom proverom znanja.

Planinarski klub “Zmajevac“ iz Vrdnika organizovao je značajnu republičku akciju “Osmomartovski pohod planinara“, po 24. put, povodom Međunarodnog dana žena. Na ovoj akciji učestvovalo je i 29 članova PSK “Čelik“.

Minibusom se stiglo do igrališta lokalnog fudbalskog kluba Rudar, gde je bilo otvaranje akcije, uz muziku i nastup dečjeg ansambla narodnih igara iz Vrdnika. Zatim se krenulo stazom kroz koloniju, pa stazama i šumskim putevima, među kojima je bilo i onih koji su zbog kiše prethodne noći bili klizavi, do Zmajevca, gde je duža pauza za ručak i druženje, nakon kojeg se oni najvredniji pešaci upućuju nazad na Vrdničku kulu. Potom kroz etno naselje, sve do manastira Ravanica. Po lepom i sunčanom vremenu, oni najuporniji prepešačili su oko 17 km za šest sati pešačenja u kojima je bilo i kraćih odmora.

Škola orijentiringa i planinarske orijentacije nastavljena je tokom vikenda. U subotu je urađen presek obrađenog gradiva na osam prethodnih okupljanja. Kroz dvosmernu komunikaciju sa polaznicima škole, obnovljeno je gradivo, koje je teoretski i kroz sedam trka ili kretanja pomoću karti i kompasa savladano. Poseban osvrt je stavljen na četiri osnovna pravila: Orijentisana karta; Stajna tačka; Okretače oko karte u smeru koji vodi ka svakoj od sledećih kontrolnih tačaka i Praćenje sigurnih orijentira koji su na odabranoj trasi kretanja ka kontrolnoj tački. Obnovljena su i pravila, njih 35 koja obuhvataju celokupni postupak od dolaska na takmičenje, preko zagrevanja, takmičenja, analiza posle trke, proglašenja pobednika, pa sve do analize u klubu. Obrađeni su i kriterijumi za bodovanje pojedinaca, ekipa i klubova u obe takmičarske discipline. Posle ovih devet okupljanja, instruktori Dragan Nikolić i Branko Grujić mogli su konstatovati da su učesnici kursa, uzrasta deset godina i stariji, spremni za praktični ispit.  Po utvrđenom kriterijumu, da na ispit mogu ići oni koji su bili na najmanje 50 odsto susreta ovog uzrasta, uslov za ispit steklo je 20 polaznika. Redovno je bilo i 11-oro dece od devet godina i mlađih, koji mogu ići na teren sa roditeljem ili pratiocem. Dok 12 njih nema uslove, te im ovo služi kao trening. Na kraju, učesnici kursa su se pisanim putem izjasnili o samoj organizaciji i kvalitetu obuke. Takođe su dali sugestije za naredne Čelikove škole u domenu ovih sportskih grana.

U nedelju je sa polaznicima škole organizovana praktična provera znanja. Provera ispita je bila iz dva dela, od kojih je prvo bila planinarska orijentacija, a drugi deo orijentiring. Planinarska orijentacija je održana u gradu Smederevu na stazi od 2,2 km vazdušne linije, sa šest postavljenih kontrolnih tačaka. Na ispit se išlo ekipno sa po dva člana u ekipi. Na stazi pored 20 članova koji su imali pravo da polažu bilo je i 25 onih za koje je ovo bio trening. Ovde je bilo takmičara Čelika ali i onih polaznika škole koji nisu stekli uslov za ispit. Svi polaznici, njih 20, od kojih je 19 polagalo ispit, imali su proveru znanja  praktičnom trkom iz orijentiringa. Stazu dug 1,2 km vazdušne linije sa 13 kontrolnih tačaka u centru Smedereva projektovao je Dragan Nikolić. Pored polaznika škole bilo je i takmičara kluba za koje je ovo bio trening. Zajedno sa članovima PSK Čelik trening trku obavilo je i 11 članova Jasenice iz Smederevske palanke. Tako je ukupno, na ovoj trci učestvovalo 55 orijentiraca. Obe trke položilo je 19 članova kluba. Prvu trku uspešno je prošlo 45 takmičara, a drugu 52 takmičara. Nedeljni program obavili su  Dragan Nikolić i Branko Grujić, a pomagali su im takmičari članovi kluba i sugrađani.

Posle deset okupljanja, završena Čelikova škola Orijentiringa i Planinarske orijentacije kroz koju je Čelik dobio 19 novoobučenih takmičara, koji mogu da krenu u sticanje iskustva na trkama u obe discipline. Uverenja o uspešno završenoj školi uručena su na trgu u Smederevu, uz prisustvo članova kluba, prijatelja iz Jasenice i sugrađana. Školu su uspešno završili: Anja Manojlović, Vuk Gilanović, Milica Vasiljević, Nikša Perović, Senka Ranković, Nikola Tasić, Sava Veličković, Konstantin Jocović, Kosta Stanković, Miloš Korupović, Dejan Ranković, Jelena Brzaj, Jelena Živojinović, Jelena Kostić, Marija Trajković, Aleksandar Živojinović, Tamara Jocović, Dragan Tasić, Biljana Grujić i Štefan Riling.

Tako je Čelik povećao broj takmičara na nivo kojim se može upustiti u odbranu titule prvaka Srbije u Planinarskoj orijentaciji, kao i da “napadne” višu od četvrte pozicije u Orijentiringu, na kojoj je bio u prošloj sezoni. Školu su prošla i deca koja su mlađa od deset godina, koja ne mogu zvanično polagati ispit i postati takmičari. To su: Lena Manojlović, Ognjen Grujić, Sofija Kosovac, Konstantin Gajić, Peter Mišić, Anka Ranković, Vasilije Vujić, Melanija Živojinović, Dimitrije Vujić, Bojana Gilanović i Pavle Stanković. 

Celokupnu obuku osmislili su i koncipirali, te izveli doajeni kluba i ovog sporta Dragan Nikolić i Branko Grujić. Kroz klupske prostorije prošlo je 89 osoba, koje su se mogle upoznati sa klupskim dostignućima, a ceo posao bio je zapažen od sugrađana na terenima gde smo radili, u sredstvima informisanja i preko društvenih mreža. Nadamo se da je Čelik bar malo više prepoznatljiv u gradu, nego pre ovog projekta.

Sledi učenje i sticanje iskustava kroz takmičenja, a prvo je 16. marta – Prvo kolo lige Srbije u Planinarskoj orijentaciji, na Fruškoj gori, na čuvenom Stražilovu, opevanom u pesmama velikog srpskog pesnika Branka Radičevića. Potom iz vikenda u vikend, slede trke iz Planinarske orijentacije i Orijentiringa.

Tekst i fotografije: Branko Grujić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!