Akademik u Kini, naše gore list: Ono što nismo znali o vodi

SMEDEREVO, 7. mart 2019 – Akademik dr Miloš Ćorlomanović govorio je u Smederevu o „Vodi – osnovu života“. To je bio naziv predavanja koje je bilo veoma zanimljivo, publika je mogla da dobije brojne do sada nepoznate informacije o vodi i istraživanjima o ovoj supstanci, a utisak su delimično  pokvarila brojna pitanja posetilaca koja uglavnom nisu imala mnogo veze sa suštinom predavanja.

Šta je voda, kao materijalna supstanca, kakva je njena struktura, kakve su njene mogućnosti programibilnosti. Kazivao je istorično kako bi uveo publiku u konotaciju pomenutog, a predavanje je kulminiralo Ćorlomanovićevim najnovijim otkrićem u toj oblasti od 19. avgusta 2017. godine u kineskom gradu Jentai pri Institutu za biomedicinska istraživanja i bioinženjering.

Tokom predavanja je predstavio rezultate proučavanja vode u vezi sa njenim informacionim svojstvima, od toga šta mi zapravo znamo o vodi, do mogućnosti njenog programiranja.  Pogled  na svojstva vode, vezan je za procese istraživanja u Kini u sklopu traganja za lekom protiv kancera, a tiče se zapažanja da se molekuli vode skupljaju u rojeve ili „klastere“ i da voda ima sposobnost pamćenja informacija, kao i emitovanja signala.  Publici je ukazao na istraživačku poziciju koja sugeriše da voda može biti posmatrana kao svesna, i kao prirodni kristal koji može prenositi složene informacije.

„Ta detekcija kompleksnog signala sa tečne vode je otkrivena sasvim slučajno, između dve tačke merenja koje su bile jako udaljene jedna od druge. Kada sam pri Institutu (za biomedicinska istraživanja i bioinženjering u Kini) radio klinička ispitivanja na finalnom proizvodu njihovog leka protiv kancera, u čijem sam usavršavanju inače i sam učestvovao, tada sam došao i do ovog otkrića sa vodom, sasvim slučajno.  Zato što sam imao vremena, zbog udaljenosti tačaka merenja da isprobam jednu svoju teoriju koju sam godinama ranije koncipirao, o tome kako bi trebalo detektovati signal sa tečne vode, direktnom metodom, ne indirektnim putem. Zahvaljujući samim mogućnostima koje poseduje NR Kina kao država, mogli su za vrlo kratko vreme da mi obezbede potrebnu opremu u tehničkom i tehnološkom smislu koja je potaknuta od moje teorije, a koja govori o tome kako bi to trebalo  detektovati“, rekao je ovaj srpski naučnik za Podunavlje.info.

Titulu akademika dobija 2017. godine, nakon ostvarenih otkrića u NR Kina, na Institutu prirodnih nauka Lunćing, Pekinškog Univerziteta, u oblasti biomedicinskih istraživanja i bioinženjeringa. Pitali smo kakav je status akademika u Narodnoj Republici Kini.

„Status akademika je vrlo bitan, to starije generacije znaju, u tom takozvanom ‘Sovjetskom sistemu’, kakav i danas ima Rusija, kakav ima Kina, Iran, Turska, pa još uvek i mi, titula akademika je u stvari viša od titule doktora nauka. Dobija se za izuzetne zasluge  za konkretnu državu ili narod. Tako sam i ja, između ostalog, dobio tu titulu radeći na usavršavanju njihovog leka protiv kancera koga oni imaju.“

Ko je propustio smederevsko predavanje, na kojem je bilo reči i o više nego interesantnim istraživanjima o „ponašanju“ vode tokom različitih istraživanjima, o „živoj“ i „mrtvoj“ vodi, ali i o tome da li Kina danas ima lek protiv kancera ili AIDS-a, biće u prilici da uskoro, u Domu sindikata, odnosno Kombank dvorani u Beogradu, čuje nešto zaista novo, na momente iznenađujuće, nekima i čudno, ali što svakako menja naše dosadašnje laičko poimanje vode.

Jedno od budućih predavanja, kako je otkrio za Podunavlje.info, posvetiće oblasti biomedicine, takozvanoj kvantnoj medicini,  koja se još uvek razvija u današnjem vremenu, koje će fokusirati i problematiku kancera uopšte. Šta je kancer, kako on nastaje kao problem, kakva mu je priroda. U tom kontekstu će govoriti i o saradnji sa drugim akademicima, najviše sa Rusima, na primer sa akademikom Temnjikovim koji je radio na toj tematici na Institutu u Tomsku.

Dr Miloš Ćorlomanović je Kovinac, koji je deo mladosti proveo u Smederevu, pohađajući Tehničku školu. Inženjer je elektrotehnike i doktor fizike, uža specijalnost  biofizika, NMR (nuklearno magnetno rezonantna spektroskopija), bavi se i teorijom kvantne informacije, elektromagnetnim impulsom, član je Lunćing Instituta prirodnih nauka pri Pekinškom univerzitetu i član Akademije nauka Republike Kine!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!