Uspon na Borački krš, natavak obuke i Skupština PSS

SMEDEREVO, 4. mart 2019 – PSK “Čelik“ tokom proteklog vikenda organizovao je samostalnu akciju uspona na Borački krš, nastavio obuku u okviru Škole orijentiringa i planinarske orijentacije  i učestvovao u radu Skupštine Planinarskog saveza Srbije.

Klub je u nedelju organizovao samostalnu akciju u koju se uključilo 15 članova. Prvi deo pešačke ture bio je od sela Grabovac, preko Crnog vrha 902 mnv na planini Ješevac, u dužini od 12 km, koju su planinari uz pauze za uživanje u lepoj Šumadiji,  prešli za pet sati. Potom se, nakon vožnje do sela Borač, krenulo na izazovni, strmi i stenoviti Borački krš 515 mnv. To je redak reljefni fenomen, uzvišenje koje predstavlja deo ugašenog vulkana. Nalazi se u okviru Rudničkog masiva. Sa vrha puca pogled na sve strane po blago zatalasanoj Šumadiji.

Tokom vikenda nastavljena je obuka u orijentiringu i to kretanje učesnika sa merenjem rastojanja. Učesnici škole merili su rastojanje na bazi broja pređenih koraka. Da bi ovo savladali, najpre su praktično, takođe koračajući na poznatoj dužini puta, saznali koliko im je dug korak pri pešačenju. Nakon ove zanimljive vežbe, treneri su postavili stazu sa 13 kontrolnih tačaka na dužini od 1,2 km vazdušne linije. Na ovom zadatku gde je bilo merenje vremena, učestvovala su 34 polaznika škole iz Čelika i 10 iz Jasenice – Smederevska palanka. Jasenica je klub koji ulaže u mlade takmičare, i takim pristupom ekipno je druga u Srbiji. Polaznici škole, uglavnom deca, u ovoj fazi obuke pokazali su zavidan nivo spremnosti i brzine. Sa decom su radila četiri trenera iz Čelika i četiri iz Jasenice. Bila su prisutna i tri pratioca mlađe dece. U nedelju se radilo na terenima kod Veslačkog kluba Smederevo. Najpre se radilo u grupama sa trenerima kretanje po ucrtanoj putanji, uz stalno držanje orijentisane karte i zapažanje pomoćnih orijentira duž linije kretanja. Potom su treneri na terenu otvorenog košarkaškog terena postavili devet kontrola. Svrha postavljanja kontrola na ovako malom prostoru je vežbanje orijentisanja karte i promena pravca kretanja uz držanje kontrole na karti koja je stalno u orijentisanom položaju. Bilo je prisutno merenje vremena da bi polaznici škole uvežbali ove radnje u kraćem vremenskom periodu. Zato su svi polaznici ovu stazu prošli po nekoliko puta. Polaznici škole pokazali su zavidan nivo tehnike baratanja kartom. Na ovom okupljanju bilo je 37 polaznika škole, od kojih  24-oro dece.

Sledećeg vikenda, devetim i desetim okupljanjem, završava se obuka, tako da će u nedelju, 10. Marta biti organizovane trke orijentiringa i planinarske orijentacije po gradu. Start i cilj će biti na trgu ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda u Smederevu. Klupski radnici očekuju da se takmičarima priključe i sugrađani i tako se bliže upoznaju sa ovim sportskim disciplinama.

U subotu, 2. marta  održana je redovna godišnja Skupština Planinarskog saveza Srbije. U radu Skupštine učestvovala su tri člana PSK Čelik. Skupština je razmatrale redovne izveštaje svih komisija. Posebno, kroz izveštaj komisije za Planinarsku orijentaciju, istaknut je doprinos PSK Čelik na Balkanskom prvenstvu, a istaknuto je i osvajanje titule prvaka Srbije.

Na skupštini PSS, članovima PSK Čelik Gojku Saviću i Radojku Dimitrijeviću, za dugogodišnji predani rad u planinarstvu i dostignućima koja su postigli, odato je priznanje uručivanjem plakete PSS.

Tekst i fotografije Branko Grujić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!