Najavljen drugi Dunav film fest u Smederevu od 17. do 23. avgusta

BEOGRAD/SMEDEREVO, 2. mart 2019 – U Jazz kantini Lisabon, u beogradskoj Kombank dvorani, najavljeno je drugo izdanje Dunav film festa Smederevo 2019, uz druženje sa prošlogodišnjim laureatima, članovima žirija i ekipom koja je organizovala prvi DFF u Smederevu.

“Drugi Dunav film fest biće organizovan od 17. do 23. avgusta. Ko je bio, zna kako je izgledao prvi festival. Moram priznati da nismo očekivali takvu reakciju javnosti i takav odziv publike. I ove godine ćemo raditi na četiri punkta istovremeno, a najznačajniji je svakako Mali grad u Smederevskoj tvrđavi. Dakle, nastavljamo punom parom. Tu su naši saradnici, Jugoslav Pantelić, Igor Stanković, zahvaljujući kojima uspeh neće izostati i ove godine”, rekao je Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo i pozvao predstavnike medija na ovogodišnje festivalske projekcije.

Igor Stanković

Jedan od organizatora i inicijatora Dunav film festa, poznati filmski distributer, Igor Stanković, istakao je da „festivala ne bi bilo bez Grada Smedereva, gradonačelnice i Centra za kulturu i Dragoljuba Martića“.

Stankovića smo zamolili da za Podunavlje.info otkrije šta publika može da očekuje na ovogodišnjem Dunav film festu.

“Pokušaćemo da za predsednicu žirija dovedemo pobednicu prošlogodišnjeg festivala, Rumunku Joanu Urikaru i da bude još neko od značajnijih filmskih autora, regionalna zvezda takođe. Kuriozitet je, ono što znamo sada sigurno, Fatih Hakin sa svojim filmom koji je pre deset dana prikazan u Berlinu. Nemački film Zlatna rukavica, ujedno predstavlja njegov poslednji evropski film, jer prelazi u Ameriku. Pokušaćemo da on bude gost festivala, da njega dovedemo u Smederevo i da mu organizujemo retrospektivu”, rekao je Stanković i napomenuo da pomenuti stvaralac, iako relativno mlad (45), ima sedam, osam velikih filmova.

Kakva će biti selekcija, retrospektivni program I da li će biti nastavljeno prikazivanje digitalizovanih domaćih ostvarenja.

“U glavnoj takmičarskoj selekciji biće 10 do 12 filmova iz zemalja dunavskog sliva. Što se tiče retrospektivnog programa, sigurno ćemo se opet okrenuti selekciji velikih autora, koji dolaze iz zemalja dunavskog sliva. Ideja je da ove godine takođe imamo zemlju gosta festivala, da se ne ograničavamo samo na zemlje dunavskog sliva, nego da jedna zemlja bude, ne evropska, nego svetska, možda egzotična, koja će smederevskoj publici i novim naraštajima da prikaže kinematografiju, ne tako blisku Smederevu, Srbiji i Evropi.”

Stanković je potvrdio da će biti nastavljena praksa prikazivana domaćih digitalizovanih filmova. Nažalost, neće ih biti u tolikom broju kao prošle godine, kako je rekao, ovog avgusta bi trebalo da bude prikazano pet digitalizovanih filmova. On je izrazio uverenje da će i narednih godina biti po jedan digitalizovani domaći klasik za svako festivalsko veče kod Duda.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!