Udruženje tužilaca osudilo napad na Aleksandra Kuzmanovića

Izvor: Danas.rs/ Piše: FoNet, 24. februar 2019 – Udruženje tužilaca obratilo se danas javnosti povodom napada na zamenika Višeg javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića, koji je poslednji u nizu napada, kako na članove javnotužilačke organizacije, tako i na sudije i advokate.

Bezbednost kolega, koji štite poštovanje prava građana u sudskim i svim ostalim postupcima je preduslov za bezbednost društva u celini i vladavinu prava.

Napadi na ljude koji se suprotstavljaju kriminalu u državi nosi sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku za sve njene građane, navedeno je u saopštenju.

Udruženje podseća da su napadi na nosioce pravosudnih funkcija učestali i izražavamo bojazan da su ovi napadi rezultat neprimerenog javnog diskursa o ulozu sudija, tužilaca i advokata u demoktratskom društvu.

S toga pozivamo sve medije i javne ličnosti da u svojim saopštenjima i izjavama poštuju pravosudne profesije, navedeno je u saopštenju Udruženja tužilaca.

Ministarstvo pravde: Napad na zamenika višeg javnog tužioca je napad na državu

Ministarstvo pravde osudilo je u nedelju napad na zamenika višeg javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića i upozorilo da su napadi na nosioce pravosudnih funkcija napadi na državu i vladavinu prava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo je pozvalo nadležne da što hitnije ispitaju sve okolnosti napada koji se sinoć dogodio u restoranu u Smederevskoj Palanci i da sprovedu efikasan postupak protiv napadača.

„Javni tužioci, koji svakodnevno u ime države gone počnioce krivičnih dela u borbi za pravo i pravdu, predstavljaju zaštitnike građana i pravnog poretka od svih oblika kriminaliteta. Stoga, bilo kakva vrsta napada ili pritiska na njih mora biti osuđena i sankcionisana u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju.

Kuzmanoviću je u subotu uveče u restoranu jedan muškarac pretio i vređao ga, a potom prišao stolu za kojim je sedeo i više puta ga udario.

Prema informacijama medija napadač je uhapšen.

Foto: Advokatska komora Beograda

Skorašnji članci

error: Content is protected !!