Akcija obeležavanja Prvog srpskog ustanka i planinarski kamp na Rajcu

SMEDEREVO, 18. februar 2019 – Planinarsko sportski klub “Čelik“ u prethodnom sedmodnevnom periodu učestvovao je na tradicionalnoj akciji povodom obeležavanja godišnjice Prvog srpskog ustanka, a njegovi mladi članovi proveli su nezaboravno vreme u okviru planinarskog  kampa na Rajcu.

Planinarsko društvo “Bukulja“ iz Aranđelovca i ovog puta je organizovalo pešačku turu povodom obeležavanja godišnjice Prvog Srpskog ustanka. Bila je ovo tridest prva tradicionalna akcija ovim povodom. Skup planinara bio je u centru Aranđelovca gde je akcija, uz promenljivo oblačno vreme i otvorena. Bio je otežan dolazak do mesta otvaranja, zbog organizacije obeležavanja državnosti i prisustva najvišeg rukovodstva države.

U pohod, u kojem su učestvovala 23 planinara Čelika, krenulo se nakon otvaranja, od zbornog mesta, kroz grad, pored stanice, sve do uzvišenja nazvanog “Karađorđeva stolica“. Sve ovo  asfaltiranim putevima, koje planinari ne obožavaju, jer šume i stazice su planinarske putanje. Mala pauza da domaćin ispriča o mestu, o stolici. Sa tog uzvišenja Karađorđe je nadgledao i komandovao borbama sa Turcima u onim prvim danima, nakon odluke u Marićevića jaruzi da se ide na ustanak i oslobođenje od turske okupacije. Stiže se do Orašca, nakon pređenih 4,4 km. Posle ceremonije pešačilo se nazad ka Aranđelovcu. Pristizanje u grad, prolaz kroz park Bukovičke banje i dolazak u podnožje Bukulje, na početak staze zdravlja i rekreacije. Stazu je još 1933. godine postavio  dr Dušan Mitrović Spira, a na tabli koja nas podseća na postavljača staze piše da je duga 2050 m. Ide se uskom stazom ka vrhu Bukulje 696 mnv, po snegu koji kako se planinari penju sve dublji, a na vrhu dostiže i 20 cm. Staza je serpentinskog dizajna, a planinari Bukulje potrudili su se da je lepo obeleže i da na krivinama daju informaciju o dužini staze do cilja. Pored ove dužine, tu, na svakoj krivini serpentine, ima i poruka o prirodi, znamenitih ljudi novije istorije. Tako se može se pročitati i sledeća poruka na 1840 m do cilja, Johan Volfgan Gete: „Priroda uvek ima pravo, a pogreške i zablude su ljudske“.

Naravno, ima još zapisa, ali neka čitaoci ovog teksta odu, prošetaju ovom stazom zdravlja i pročitaju poučne poruke ovog i drugih umova. Tako se stiže do pod vrh Bukulje, jer se na sam vrh ne može, zaposednut je.  Tako se lepa pešačka tura, završila u planinarskom domu domaćina, na snegu, posle 4,5 sata aktivnog pešačenja i pređenih 13 km. 

U organizaciji PSK „Pobeda“ Beograd održan je kamp za mlade planinare. Kamp pod nazivom “Četvrti planinarski kamp za decu i roditelje“.  Na kampu je učestvovalo osam planinara Čelika, među kojima je šestoro dece. Kamp je za decu bio nezaboravno iskustvo, a pored kvalitetnih predavanja,  planinarskih zadataka i obuke, deca su imala dovoljno vremena za  različite aktivnosti, od kliskanja do škole plesa, maskenbala i drugih zabavnih i sportskih aktivnosti.  

Recimo i to da su svi članovi PSK „Čelik“ položili ispit i u martu će dobiti uverenja Planinarskog saveza Srbije o položenoj osnovnoj planinarskoj obuci. Svi učesnici su od organizatora dobili dokument – pohvalu, za aktivno učešće na Četvrtom zimskom planinarskom kampu za decu i roditelje. Takođe, posle vođenja planinarskih dnevnika, za najbolje su proglašeni dnevnici dece Čelika: Mina Vučković, Marta Trajković i Milica Vasiljević. One su za nagradu dobile besplatan odlazak na jedan planinarski izlet – pohod sa Pobedom. 

Tekst i foto: Član PSK „Čelik“ Branko Grujić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!