U Smederevu obeležen Svetski dan dece obolele od raka

SMEDEREVO, 15. februar 2019 –  Simboličnim puštanjem balona, danas je u centru Smedereva obeležen Svetski dan dece obolele od raka.  Svakog 15. februara, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, tradicionalno organizuje širom Srbije humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima, podsetila je za Podunavlje.info Bojana Anđelković, volonterka i asistent-koordinator NURDOR-a za Smederevo.

“Sedmi put u Smederevu obeležavamo ovaj dan u Smederevu. Ove godine se Svetski dan dece obolele od raka obeležava u više od 40 gradova u Srbiji. Program prilagođavamo deci i to najmlađoj, pošto njih ima najviše”, rekla je Bojana koja ima osmogodišnji volonterski staž u ovoj humanitarnoj organizaciji.

Ona je istakla da je NURDOR prošle godine uspeo da izgradi bolnicu u NIšu, koja je podignuta uz pomoć donacija građana, a ove godine imaju novi cilj.

“Adaptacija Roditeljske kuće na Vračaru, s obzirom da je sve veći broj dece iz unutrašnjosti kojima je potrebno lečenje, a oni i njihovi roditelji često nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj. NURDOR ima već tri Roditeljske kuće u Beogradu, sada planiramo da adaptiramo i ovu na Vračaru, gde će sva deca koja budu u procesu lečenja, između terapija, boraviti u Roditeljskoj kući, sa makar jednim roditeljem, a boravak je za njih u kući besplatan. Takođe, imamo obezbeđenog i vozača koji za svaku terapiju prevozi decu”, naglasila je koordinatorka iz Smedereva.

Za subotu, 16. Februar, Bojana Anđelković je najavila još jednu akciju NURDOR-a u Smederevu. U pitanju je nastup folklornih grupa OKUD “Jerina”, “Srbija 011”, Ansambla narodnih igara i pesama Smederevo i Etno grupe “Deca neba” iz Grocke. Program počinje u 19 časova u Centru za kulturu Smederevo, a štand sa volonterima NURDOR-a  će biti u holu Centra, sat ranije. Ulaznice će se prodavati za 150 dinara, a kompletan prihod biće namenjen adaptaciji Roditeljske kuće na Vračaru.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!