Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike

SMEDEREVO, 7. februar 2019 – Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju, Grad Smederevo, opštine Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin započeli su realizaciju projekta LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo. Projekat, koji finansira Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa “EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika”, u ukupnoj vrednosti od 5,6 miliona evra, danas je predstavljen u Smederevu.

Projekat počiva na regionalnom pristupu i teži da odgovori na potrebe najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri jedinice lokalne samouprave. Za ukupno 57 porodica interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji biće obezbeđena trajna stambena rešenja. Od toga za 13 porodica kroz kupovinu seoskog domaćinstava i mali grant za adaptaciju i opremanje domaćinstava, a za 35 porodica kroz nabavku paketa građevinskog materijala za adaptaciju postojećih stambenih uslova. U okviru projekta 40 korisnika dobiće pomoć u vidu paketa ekonomskog osnaživanja, koji se sastoji iz obuke i granta za nabavku osnovnih sredstava za pokretanje biznisa.

Prisutnima su se danas obratili gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, kao i Ivan Gerginov, ispred Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji su govorili o važnosti regionalne saradnje i donatorske podrške za poboljšanje uslova života socijalno ranjivih grupa na lokalu.

Predstavnici opština Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin predstavili su ulogu i značaj koji ovaj projekat ima za stanovništvo njihovih lokalnih samouprava. Oni su pozvali svoje sugrađane da se putem veb sajtova i oglasnih tabli lokalnih samouprava detaljnije informišu o otvorenim javnim pozivima za interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji za dodelu pomoći u vidu građevinskog materijala i paketa ekonomskog osnaživanja. Potencijalnim korisnici u ove četiri lokalne samouprave mogu kod poverenika dobiti potrebne informacije i pomoć u procesu konkurisanja.

Javni pozivi za dodelu pomoći u vidu građevinskog materijala i paketa ekonomskog osnaživanja otvoreni su do 4. marta, a uskoro će biti otvoreni i pozivi za pomoć u vidu kupovine seoskih domaćinstava za interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien