Malim i srednjim preduzećima bespovratno 1,7 milijardi dinara

BEOGRAD, 28. januar 2019 – Ministarstvo privrede raspisalo je danas tri javna poziva na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima staviti na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca. Ova bespovratna sredstva su obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, početnike u poslovanju i nabavku opreme. Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2019. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, Ministarstvo privrede je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas.

Program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok je preostalih 80 odsto povoljan kredit Fonda za razvoj.

U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30 odsto ukupne investicije.

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo privrede je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za razvoj za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo privrede je obezbedilo milijardu dinara za bespovratna sredstva.

Danas je, u okviru ovog programa, raspisan javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće, a poziv će biti otvoren do 11. februara.

Po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

Program je napravljen tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien