Čelik iz Smedereva i dalje može u EU?

BRISEL/SMEDEREVO, 17. januar 2019 – Evropska komisija pozdravlјa jučerašnju podršku država članica njenom planu da uvede konačne zaštitne mere na uvoz čelika. Ovako počinje današnje zvanično saopštenje na stranici EK, koje ipak ostavlja neka važna pitanja za srpske proizvođače čelika, dakle Smederevce, otvorenim do daljnjeg.

Naime, Članice EU su utvrdile konačne mere, odnosno kvote, za uvoz čelika na tržište EU, onako kako je predloženo prošle godine, a  koje, sudeći po tumačenjima diplomata u Briselu, ne bi trebalo da pogode Srbiju i Železaru Smederevo. Prema agencijskim izveštajima, Evropska komisija je predložila, a članice EU prihvatile, da privremene mere za čelik, donete u julu prošle godine, prevede u konačne zaštitne mere, a što bi trebalo da bude ozvaničeno u Službenom glasniku EU do 4. februara. Pošto je Srbija dosad bila izuzeta iz tih mera, koje se odnose na određivanje maksimalnog izvoza čelika u EU, očekivano je, dakle, ponovo po tumačenju izjava briselskih diplomata, da tako ostane i nadalјe.

Kako se u više navrata ponavlja u nastavku saopštenja Evropske komisije koje je jutros objavljeno, „ove mere su namenjene zaštiti evropskih proizvođača čelika nakon preusmeravanja trgovine čelika na tržište EU od drugih proizvođača širom sveta kao rezultat jednostranih mera SAD, a koje ograničavaju uvoz čelika na američko tržište i imaju za cilј očuvanje tradicionalnih trgovinskih tokova“. Zaštitne mere, kaže dalje, cilјaju na definirsnu listu proizvoda od čelika, bez obzira na njihovo poreklo i uspostavlјaju ravnotežu između interesa evropskih proizvođača čelika i korisnika. „Plan je dostavlјen našim VTO partnerima i javno objavljen 4. januara“, navodi se potoma, i dodaje da Komisija sada treba da finalizira proceduru, tako da konačne mere mogu da stupe na snagu početkom februara 2019. i time zamene privremene zaštitne mere koje su na snazi od jula 2018. godine (do 4. februara 2019. godine). Nove mere, ponavlja se, mogu ostati na snazi do jula 2021. godine.

Ono što ostavlja sumnju smederevskim železarcima jeste formulacija po kojoj će „predložene mere biti nametnute erga omnes (dakle ’protiv svih’), a odnose se na 26 kategorija proizvoda od čelika“. Time bi, prema saopštenju EK, trebalo da se osigura „izbegavanje preusmeravanja trgovine uz održavanje tradicionalnog nivoa trgovine čelikom na tržištu EU, a to se sastoji od tarifne kvote za koju se primenjuje carina od 25% kada se dostigne nivo tradicionalnih trgovinskih tokova“. 

Sama Evropska komisija to objašnjava tima da je “ovaj sistem sličan sadašnjim privremenim merama, sa nekim odstupanjima, pa tako, na primer, glavne zemlјe snabdevači će imati koristi od pojedinačnih kvota na osnovu sopstvenog istorijskog uvoza“. Ma šta to značilo. Ostaje da se nadamo da ne znači i da će svaki evropski ćata, do koga dopadne ovakvo neko pitanje na odlučivanje, moći da se ‘vata za istorijske knjige, bukvalno tumačeći i inače vrlo nemušti jezik ovakvih odluka.

Ono što je izvesno jeste da, nakon usvajanja, ove mere treba da ostanu na snazi u periodu od tri godine, uklјučujući period izricanja privremenih mera, koje ističu 16. jula 2021. godine. Dodaje se na kraju da se „mere mogu preispitati u slučaju promenjenih okolnosti“.

Foto: hbisserbia.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!