Od sada i angažovanje sezonskih radnika na klik

BEOGRAD, 16. januar 2019 – Sezonske radnike u poljoprivredi od ove godine poslodavci će moći da angažuju elektronski, putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs, objavila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Pojednostavljena procedura podrazumeva da uz upis JMBG-a radnika, označe vrstu posla, bilo da je reč o branju, sadnji, orezivanju ili drugom, kao i da u kalendaru izaberu dan ili više dana tokom kojih će raditi.

NALED je uz podršku GIZ-a koordinirao izradu softvera, odnosno portala za prijavu sezonskih radnika  koji je predat u nadležnost Poreske uprave i povezan sa CROSO i Nacionalnom službom za zapošljavanje. To će omogućiti da NSZ tokom 2019. kreira registar sezonskih radnika i olakša povezivanje poslodavca i lica sa željenim veštinama.

Na sezonskim radovima je angažovano između 65.000 i 80.000 građana u Srbiji i praksa je pokazala da čak 95 posto njih radi na crno. Ugovor na papiru više neće biti potreban, a sama procedura trajaće manje od 10 minuta, u odnosu na više sati, koliko je zahtevala registracija po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Izdatak za porez i doprinose niži je za trećinu u odnosu na prethodni model i iznosiće 300 dinara dnevno. Radnici će imati pravo na penzijsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu i moći će da (kao i inspekcije) na portalu u realnom vremenu provere da li su prijavljeni. Na sezonskim poslovima moći će da budu angažovani zaposleni, penzioneri, maloletnici od 16 godina (u skladu sa Zakonom o radu), kao i nezaposleni i primaoci socijalne pomoći koji pritom ne gube prava na naknade koje su dotad primali.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!