U Kini dozvoljena koncentracija PM čestica od sada 10!

14. januar 2019 – U Kini je usvojen Plan za smanjenje aero-zagađenja do 2020. godine kojim je predviđeno da najveća dozvoljena koncentracija čestica PM 10 i 2,5, umesto sadašnjih 50, bude propisana na 10 mikrograma po metru kubnom, piše u tekstu na sajtu Svetske asocijacije proizvođača čelika koji je posvećen ovoj temi. I kod nas je podsetimo, granica dozvoljene emisije postavljena na 50, kao i u EU, ali to retko biva, tako da o ovoj brojci od 10 možemo samo da sanjamo.

Još jedan zanimljiv podatak iz ovog teksta, barem Smederevcima, jeste da je Hbei prva pokrajina koja je kao zakonsku obavezu usvojila primenu novih dozvoljenih vrednosti. Hbei je, za one koji ne znaju,, pokrajina odakle je i firma koja drži smederevsku železaru.

Uz smanjenje emisije PM čestica, novi propisi, kao što možet da vidite u tabeli gore, redukuju i dosadašnje dozvoljene koncentracije sumpor i azot dioksida. Kada se sve to zna, onda ne čudi da nebo iznad železare Baostil u Šangaju izgleda kao na fotografiji kojom je ilustrovan ovaj tekst.

https://www.worldsteel.org/media-centre/blog/2019/How-China-is-improving-its-air-quality.html

Skorašnji članci

error: Content is protected !!