Najbolje belo vino od domaćih sorti u 2018. iz Lozovika

BEOGRAD/LOZOVIK, 26. decembar 2018 – U tradicionalnom godišnjem izboru regionalnog vinskog magazina Vino.rs proglašena su najbolja vina i vinarije Srbije za 2018. godinu. U kategoriji belih vina nastalih od domaćih sorti za najbolje je izabrano „Tri Morave“ belo 2017 vinarije Temet iz Lozovika, originalna kupaža tamjanike, smederevke i morave, saopšteno je danas.

Za najbolju vinariju Srbije u 2018. godini proglašena je vinarija Aleksandrović, najbolja mlada vinarija, za one do sedam godina postojanja, Virtus, najbolja mala je Bikicki, dok se najveći uspon u 2019. godini očekuje od vinarije Kovačević, čiji je vlasnik Miroslav Kovačević poneo i naziv Vinske ličnosti 2018. godine.

Naziv najboljeg crvenog vina ponela je kupaža merloa i kabernea „Regent Reserve“ 2013 vinarije Aleksandrović iz Topole, dok je najbolje belo vino „Chardonnay S“ 2015 vinarije Kovačević s Fruške gore.

Za najbolje roze vino izabrano je „Roza Nostra“ 2017 mačvanske vinarije Erdevik, koje je i prošle godine trijumfovalo u ovoj kategoriji samo s godinu dana ranijom berbom, najbolje penušavo vino je „Trijumf Noire“ penušavac 2010 Aleksandrović, a u kategoriji slatkih i poluslatkih vina izdvojio se crveni traminac „Makana“ 2015 mlade vinarije Bikicki iz Banoštora. Vino iz ove vinarije“ Crna tamjanika“ 2015 pobedilo je i u konkurenciji najboljih organskih i prirodnih vina Srbije, dok je za ovogodišnji Best Buy, odnosno vino s najboljim odnosom cene i kvaliteta proglašena „Fantazija“ 2013 od sorte kadarka, a napravljene u vinariji Tonković, u blizini Palića.

Od vina nastalih od domaćih sorti, čija je popularnost, kako kažu organizatori nadmetanja, veća nego ikada, pobedili su „Prokupac boje Lila“ 2011 vinarije Budimir iz Župe, u kategoriji crvenih vina i, kako je rečeno „Tri Morave“ belo 2017 vinarije Temet iz Lozovika.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien