Budžet usvojen, opozicija izašla, štrajk glađu…

SMEDEREVO, 24. decembar 2018 – Skupština grada Smedereva usvojila je budžet za 2019. godinu, kao i drugi rebalans budžeta za ovu godinu, ali je skupštinsko zasedanje obeležio incident, čiji je akter bio odbornik vladajuće stranke, sa kojim se solidarisala opozicija koja je napustila sednicu posle treće tačke dnevnog reda.

Tokom višesatne rasprave o setu finansijskih pitanja, među kojima se najvažnije odnosilo na budžet za narednu godinu, s obzirom da sutra ističe rok za usvajanje, došlo je do neočekivane situacije kada je jedan odbornik vladajuće koalicije izrazio nezadovoljstvo načinom rada pojedinih članova rukovodstva vladajućeg SNS-a, najavivši mogućnost podnošenja ostavke na članstvo u toj stranci. Predsednik Skupštine mu je oduzeo reč i nije mu dozvolio da se obrati i u nastavku sednice.

Pošto su svi novinari napustili sednicu posle usvajanja budžeta, osim ekipe lokalnog studija TV KCN, informacija o ovom događaju zasnovana je na izjavama odbornika.

„Ja sam samo iznosio svoje mišljenje. Ne možemo svi da mislimo isto, kada bismo svi isto mislili to bi bilo bolesno“, kaže Dragutin Mirković iz Drugovca, odbornik SNS-a u pitanju.

„Govorio sam u interesu građana, a ne stranke. Za stranku se bori kada su izbori, a kad dobiješ poverenje građana onda treba da brineš o njima a ne o interesu stranke. I šta će da mi kaže predsednik Skupštine kada mi nije dao reč? ’Ti si član vladajuće stranke i ne možeš tako da govoriš’. Tu sam se ja jako potresao i najavio štrajk glađu“, priča dalje Mirković.

I zaista, u holu ispred skupštinske sale, dok su se odbornici razilazili, ostao je samo Mirković, kome je, kako kaže, uskoro pozlilo, skočio mu pritisak, objašnjava, došla je i hitna pomoć. Na kraju je od štrajka glađu ipak odustao, po sopstvenom priznanju, na telefonski nagovor nekadašnjeg stranačkog kolege i nekadašnjeg narodnog poslanika, druge ne bi poslušao, tvrdi, ni sadašnje ni bivše partijske drugove, uglavnom je tako drama u najavi u skupštinskom holu završena.

Inače, za budžet se iz redova vladajuće koalicije čulo da je socijalno odgovoran i razvojni, dok je opozicija bila drugačijeg mišljenja i kritikovala ovakav predlog najvažnijeg finansijskog dokumenta. Budžet za 2019. godinu projektovan je u ukupnom iznosu od 4 milijarde 183 miliona 613 hiljada i petsto dinara.

Odbornici su  prethodno, na početku sednice, informisani o ostavci Mirka Đurića na mesto člana Gradskog veća, a potom su tajnim glasanjem verifikovali predlog da novi član bude Saša Branežac, nekadašnji fudbaler i aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Podunavskog okruga.

Pored ostalih tačaka dnevnog reda koje smo ranije najavili, a koje su se odnosile na izmene finansijskih planova I programa rada javnih preduzeća I ustanova, upodobljenim sa rebalansiranim budžetom, izdvajamo promenu na čelu Regionalnog centra za razvoj zaposlenih u obrazovanju, koji će od danas,  umesto Miljane Kravić, zastupati diplomirani ekonomista Ljiljana Životić Živanović (SPS).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!