„Mobi Dik“ u novom ruhu i viđenju

SMEDEREVO, 23. decembar 2018 – Predstava za decu i mlade „Mobi Dik“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda biće izvedena sutra, u ponedeljak, u Centru za kulturu Smederevo, sa početkom u 17 sati.

Rađena je po motivima istoimenog romana Hermana Melvila, adaptirao i dramatizovao ju je Dimitrije Kokanov, uz uvođenje lika devojčice Rejčel, kao glavnog nosioca radnje. Ovo scensko delo je proglašeno za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji 2017. godine režirala je Snežana Trišić.

Za devojčicu Rejčel Mobi Dik nije nemilosrdna morska neman koja potapa brodove i proždire mornare, već stari i mudri kit koga valja zaštititi od smrti u mrežama kitolovaca, kao što i vodeni svet treba odbraniti od uništenja koje donosi čovek. Bogatim teatarskim jezikom, predstava u kojoj san i imaginacija imaju značajnu ulogu, govori o putu koji mlado ljudsko biće prelazi da bi savladalo sopstvene strahove, kao i o sporazumevanju i pomirenju sa silama prirode, o mogućnosti postizanja hermonije između prirode i čovečanstva.

Povodom „Mobi Dika“ rediteljka Snežana Trišić kaže:  „U sudaru svetova, prirode i civilizacije, prošlosti i sadašnjosti još uvek su najdalja i najveća otkrića ona koja  rađaju komnikacija, razmevanje i ljubav. Izgleda da se najopasnije dubine kriju u nama i drugim ljudima pa je svima lakše da plutaju na površini. Bojimo se da zaronimo. Ovo je predstava za plivače i neplivače, za avanturiste, pustolove i strašljivce. Za sve one koji se ne boje da upoznaju svoj strah jer se možda baš u njemu skriva neka čudesna lepota. Mobi Dik je poetska avantura o pustolovinama koje menjaju svet i pojedinca.“

Plakat Mobi Dik

Skorašnji članci

error: Content is protected !!