Bez petardi, ako je ikako moguće

SMEDEREVO, 21 decembar 2018 – Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je apel, zamolivši građane da se tokom predstojećih praznika uzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, a ako već ne mogu bez toga, da ih ne kupuju na uličnim tezgama i pijacama.

Iz MUP-a podsećaju da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u  zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplјa veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama. Napominju i da vatromete mogu da koriste samo za to ovlašćena pravna lica, na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog nepravilne upotrebe pirotehnike, podsećaju iz MUP-a, može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlјe, požara i eksplozija, naravno i do uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova, stoji još u saopštenju, sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi se sprečila neovlašćena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava, tako da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana, a pirotehnička sredstva će im biti oduzeta.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!