Izložba o Prvom svetskom ratu u Lugavčini

SMEDEREVO, 20. decembar 2018 – Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Muzej u Smederevu prirediće u saradnji sa Osnovnom školom „Branko Radičević“ u Lugavčini izložbu “Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918”, koja će biti otvorena u utorak 25. decembra u 12 časova u Domu kulture u Lugavčini.

Izložba je deo istoimenog projekta Muzeja u Smederevu kojom ova ustanova obeležava stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Autor projekta je Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar Muzeja u Smederevu. Projekat je finansijski podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva. Glavni deo ovog projekta jeste izdavanje monografije “Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918”, autora Miroslava P. Lazića, inače prve istoriografske sinteze na temu zavičajne istorije Prvog svetskog rata. Pomenuta knjiga biće predstavljena publici početkom februara naredne godine.

Projekat se realizuje u godini kada se obeležava 100-godišnjica završetka Prvog svetskog rata, koji je iz osnova promenio Smederevo i okolinu. Rat je odneo mnogo žrtava, a Smederevo je, pored Beograda i Šapca, bilo jedan od gradova koji je pretrpeo najveća razaranja. Zbog ovoga, kao i zbog čitavog niza drugih veoma važnih događaja i procesa koji su se dešavali tokom rata (skrajnuti i donekle zaboravljeni Smederevski boj 1914. godine, razaranje grada i okolnih sela 1915. godine, stradanje pod trogodišnjom okupacijom…) važno je da su Smederevo i smederevski kraj dobili istoriografsku sintezu zasnovanu na dosadašnjoj literaturi dopunjenoj rezultatima višegodišnjih naučnih istraživanja arhivske, muzeološke i druge izvorne građe, kao i do sada nepoznate strane i domaće literature.

Osim monografije, priređivanjem prateće istoimene izložbe u odabranim selima na teritoriji Grada Smedereva, autor želi da populariše temu Prvog svetskog rata na jasan, koncizan i vizuelno dopadljiv način utemeljen na činjenicama. Izložba „Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918“ u najvećoj meri oslanja se na projekat Muzeja u Smederevu iz 2014. godine “Smederevo u Velikom ratu”, autora Miroslava P. Lazića i Marka Stefanovića, istoričara iz Smedereva. Novina je u tome što izložbu iz 2014. godine prati novi štampani trolist sa osnovnim informacijama o Smederevu i smederevskom kraju tokom Prvog svetskog rata, sa osvrtima na najvažnije događaje i procese koji su se dešavali tokom rata kako u Smederevu, tako i u okolnim selima.

Osim toga, osnovna namera izložbe jeste da podstakne različite zainteresovane grupe iz okolnih sela smederevskog kraja da proširuju svoja znanja o temama Velikog rata iz domena zavičajne istorije i čuvaju materijalnu baštinu i sećanja na Prvi svetski rat u svom kraju. U skladu sa tim, u okviru ovih izložbi, čiji niz počinje u Lugavčini, biće održani javni časovi, kao i radionice u školama u selima gde se predstavlja izložba. Cilj je da bude obuhvaćen što veći broj učenika seoskih škola, kojima će na taj način biti ukazano na značaj Prvog svetskog rata u zavičajnoj istoriji.

Na otvaranju izložbe, u utorak 25. decembra u 12 časova u Domu kulture u Lugavčini, govoriće autor projekta i izložbe Miroslav P. Lazić i direktor OŠ „Branko Radičević“ u Lugavčini Bora Milošević.

Štampanje trolista i realizaciju izložbe finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo u okviru projekta Muzeja u Smederevu “Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu”.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!