Pod teretom snega, pao krov zgrade u centru Palanke

SMEDEREVSKA PALANKA, 17. decembar 2018 – Jedan od najstarijih objekata u centru Smederevske Palanke, Palančanima znan kao Delovođina zgrada, ostao je bez povećeg dela krova, koji se urušio juče oko 11 sati pod težinom snežnog pokrivača. Puka je sreća da se to desilo u nedelju, kada tuda, na početku obližnje pešačke zone, nije bilo prolaznika koliko ih obično ima radnim danima.

Vatrogasci i policija su odmah izašli da obezbede lice mesta kako eventualno dalje rušenje ne bi ugrozilo one koji su nedelju iskoristili za šetnju. Naloženo je i vlasnicima svih radnji u toj i susednim zgradama da ne rade dok se ne sanira krov ili barem predupredi njegovo dalje urušavanje.

Danas su Delovođinu zgradu obišli i predstavnici Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer objekat uživa status „prethodne zaštite“, ma šta to značilo, Naime, zgrada je jedan od retkih preživelih primeraka arhitekture s početka prošlog veka u Palanci i zbog toga je, kako je rečeno, pod tom „prethodnom zaštitom“. Problem predstavlja to što u zgradi ima nekoliko stanova, različitih vlasnika, nikada nije postignut dogovor oko njenog održavanja, kamoli restauracije, a Zavod za zaštitu spomenika kulture bez njihove saglasnosti, pa i učešća, tu ne može mnogo šta da učini. Sada, kada se videlo da je đavo odneo šalu i da zbog neodržavanja zgrade preti opasnost i prolaznicima ali i stanarima, možda se nešto pomeri s mesta.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!