Razgovor s povodom: Vladimir Kulagić, JP Grejanje

SMEDEREVO, 4. decembar 2018 – Zbog povećanog aerozagađenja u Smederevu, krajem ove nedelje biće održan sastanak, koji je gradonačelnica Smedereva, na insistiranje građana iz nekoliko seoskih mesnih zajednica, zakazala u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a za nedelju je zakazano protestno okupljanje u Radincu.

Gost portala Podunavlje.info u ovom razgovoru s povodom je direktor Javnog preduzeća Grejanje Smederevo, Vladimir Kulagić, diplomirani mašinski inženjer, pa je prvo pitanje koje mu upućujemo, upravo u vezi sa ovom aktuelnom temom.

Da li i koliko zagađenje vazduha u gradu raste sa početkom grejne sezone, odnosno sa početkom rada kotlarnica na mazut?

Jasno je da fosilna goriva nepovoljno utiču na životnu sredinu. Mi se trudimo da stalnim merenjima i podešavanjima, uz korišćenje aditiva koji su nam na raspolaganju, taj uticaj bude u okvirima koji su dozvoljeni za ložišta i vrstu goriva koje koristimo.

Kada je zaštita životne sredine u pitanju mora da bude prostora za nova ulaganja. Do sada smo prevashodno investirali u toplotne podstanice i opremu za centralni nadzor i automatsko praćenje rada, a svakako ima mesta za unapređenje i ugradnju nove opreme u samim izvorima – kotlarnicama. Posebno poglavlje svakako može biti konverzija kotlarnica sa postojećih skupih i ekološki nepovoljnih fosilnih goriva na nove oblike obnovljive energije – prvenstveno na biomasu (pelet i drvna sečka).

Kako protiče nova grejna sezona, ima li kvarova i prekida u grejanju, kolike su zalihe mazuta?

Grejna sezona protiče u skladu sa višegodišnjim prosekom, bilo da su u pitanju intervencije na terenu – na primarnim toplovodima, ili intervencije po kotlarnicama, podstanicama i u stambenim objektima. Trudimo se da sve kvarove stručne ekipe otklanjaju prevashodno u noćnim satima kako bi korisnici što manje osetili problem.

Dobavljače i prevoznike smo izabrali u oktobru mesecu. Mazut nabavljamo od dva dobavljača, sa jednim imamo ugovor za avansno plaćanje i adekvatno tome veće rabate, a sa drugim ugovor na odloženo plaćanje. Mazut poručujemo maltene na dnevnom nivou prema potrebi, ne želeći da finansijski opterećujemo preduzeće, ali vodeći računa da ne ugrozimo nivo dvonedeljnih zaliha. To je na kraju i bila preporuka resornog ministarstva i Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“.

Cena nafte, pa i ostalih energenata na svetskom tržištu je velika enigma i uvek su moguća kolebanja. Da li ste na nivou udruženja toplana razmatrali i te opcije, kako bi održali kontinuitet nabavke energenata tokom cele grejne sezone?

Upravo prethodne nedelje je održana 22. sednica Skupštine udruženja toplana. Udruženje broji 59 članova i više od dve decenije uspešno funkcioniše. Na tom skupu je između ostalog,  državni sekretar, gospodin Zoran Predić, naglasio da svih energenata ima dovoljno na zalihama i da toplane nemaju razloga za brigu.

Dokle se stiglo sa najavljenom naplatom po utrošku?

Mi smo kao toplana definisali i usvojili sve parametre za prelazak na plaćanje po utrošku. Ta odluka je na skupštinama stanara – stambenim zajednicama. U prethodnom periodu možemo da kažemo da smo imali korektnu saradnju sa stambenim zajednicama – redovno pozivamo upravnike i dajemo im sve potrebne podatke i informacije, posebno što imamo mogućnost očitavanja kalorimetara po toplotnim podstanicama i mogućnost izračunavanja visine troškova koje bi imali da su prešli na tarifni sistem – odnosno da plaćaju grejanje po potrošnji.

Zajednički zaključak je i da je potrebno stalno ukazivati stanarima koliko je bitno da zamenom stolarije i izolacijom stambenog objekta podignu energetsku efikasnost objekta u kojem žive i koliko brzo bi se uložena sredstva vratila.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!