Broj turista na kruzerima u Srbiji mogao bi da se duplira

Izvor: ekapija.com, 4. decembar 2018 – Prvi put posle deset godina, Konferencija za rečne kruzere je održana u Beogradu, u Hotelu Crowne Plaza.

Dunav je ne samo jedan od najbitnijih svetskih plovnih puteva, već je i atraktivna turistička destinacija. U prilog tome, govori i broj turista i rečnih kruzera koji svake godine raste, što otvara veću mogućnost srpskoj privredi za saradnju s potencijalnim partnerima – ocenjeno je na Međunarodnoj konferenciji o Dunavu i turizmu na kojoj su predstavljeni potencijali i značaj nautičkog turizma i Dunava u Srbiji.

Prema podacima TOS-a za 2017. godinu, 531 rečni kruzer sa ukupno oko 70.000 turista došao je u Srbiju i pristao u Beograd, dok je 2016. godine, bilo oko 65.000 turista koji su došli kruzerima.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, kaže za eKapiju da TOS u svojim promotivnim aktivnostima ima Dunav već duži niz godina, a u 2016. Dunav je bio i centralna tema promocije TOS-a.

– Dunav je generalno, sastavni deo naših promotivnih aktivnosti. Ovde ne govorimo samo o promociji Dunava za rečne kruzere, govorimo o Dunavu kao destinaciji. Mi smo sastavni deo i velikog broja međunarodnih projekata. Ove godine smo uz delimično finansiranje Evropske turističke komisije, napravili jedno zajedničko predstavljanje Dunava u Kini, u sklopu CITM sajma turizma i to sa Nemačkom i Mađarskom, tako da smo ove godine imali jedan road show u Kini. Cilj nam je, dakle, da se obratimo i dalekim tržištima, te ćemo početkom 2019, u sklopu istog programa, dovesti oko 20 influensera i novinara iz Kine, koje ćemo voditi na put po Dunavu kroz tri zemlje – kaže Marija Labović.

Rezultati za 2018. još nisu zvanični, ali, kako kaže naša sagovornica, broj turista će biti veći, ako ne i udvostručen:

– Do sada je bilo više od 600 pristajanja, što je više nego prethodne. Broj brodova i broj turista raste, tako da postoji mnogo prostora da se njihov broj i udvostruči. Zato želimo da se tokom ove konferencije predstavimo kruzing kompanijama, koje odlučuju o tome koliko će kruzera ploviti, gde će pristati, koliko dugo će se zadržati.

Gerhard Skoff, ispred agencije Danube Tourist Consulting (DTC) za eKapiju kaže da je ova konferencija pokazatelj koliko je važno raditi na unapređivanju ovog sektora i približavanju zemalja. Kako je Skoff istakao, ovo je industrija koja stalno raste i u kojoj je evidentan porast broja kompanija i zaposlenih.

– Želimo da podstaknemo predstavnike kompanija da veći broj brodova sa većim brojem turista dolazi u Srbiju i da se gosti duže u njoj zadržavaju. Želimo da im na najbolji mogući način predstavimo Beograd, Novi Sad i Dunav u Srbiji, kako bi u njihovim programima u narednom periodu Srbija što više bila uvrštena u njihove ponude. Inače, program za 2019. je spreman i dostupan, a u trenutno su u toku i pripreme programa za 2020. – rekao je Skoff.

Konferencija o Dunavu i turizmu, inače 23. po redu, okupila je predstavnike kompanija rečnih kruzera poput A-Rose, Viking cruises, Rius Cruises, Crystal River Cruises, ali i ostale pružaoce usluga duž celog toka Dunava. Kroz predavanja i radionice prisutni su imali priliku da se upoznaju s ponudom na Dunavu u Srbiji.

S.P.

https://www.ekapija.com/news/2330498/dunav-atraktivna-turisticka-destinacija-broj-turista-na-kruzerima-u-srbiji-mogao-bi

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!