Na Jugovu otrovani psi spremani za udomljavanje

SMEDEREVO, 30. novembar 2018 – Od 14 pasa koje su aktivisti Fejsbuk grupe „Udomljavanje pasa i mačaka Smederevo“ hranili i gajili s namerom da im nađu nove vlasnike najmanje pet nije preživelo trovanje kreozanom. Ko je, kada i kako potrovao pse u improvizovanom prihvatilištu, na već godinama slabo posećenoj  lokaciji ovog nekada čuvenog smederevskog izletišta, za sada se ne zna. Slučaj je prijavljen policiji, a aktivisti grupe se bore za živote preostalih pasa, nekoliko je još uvek kritično.

– Jedna od devojaka iz naše grupe je juče popodne došla da nahrani pse i zatekla jeziv prizor. Psi su ležali, štenci su već bili mrtvi, dva odrasla psa su nedostajala. Ženku, majku ove štenadi, smo posle pronašli mrtvu pored Dunava, a mužjak je odlutao, da li je i on uginuo još uvek ne znamo – priča Zoran Marković, jedan odčlanova grupe.

Štenci su bili spremani za udomljavanje, već su se neki ljudi javili da ih uzmu, kaže. Pre izvesnog vremena su uspeli da nađu dom za prvu grupu štenaca, i ovi su spremani da postanu nečiji ljubimci. To, taj njihov trud, da sa ulice sklone nesrećne mešance, očigledno se nekom nije sviđao. Čuvari objekata koji na Jugovu rade su pse hranili, brinuli se o njima kad nema aktivista, tako da se sve, najverovatnije, dogodilo pod okriljem noći.

Odmah po pronalaženju otrovanih pasa, aktivisti su ih odneli do veterinara, odrasli psi, jači i otporniji, preživeli su, ne i oni manji. I ovima koji su preživeli sada je neophodna višednevna nega, jer su posledice koje izaziva kreozan ozbiljne.

Kreozan je, da objasnimo, vrlo opasan insekticid, baš zbog toga zabranjen za upotrebu u zemljama EU, ali i u Srbiji. To ipak nije smetnja da se svako malo pojavi vest o trovanju pasa ovim otrovom ili furadanom, koji se najčešće švercuju iz Turske i Albanije. Pre izvesnog vremena na granici je zaplenjeno 60 kilograma ove opasne supstance, što je dovoljno da se otruje manji grad.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!