„Zmajmala“ ili uzurpiranje privatne svojine?

SMEDEREVO, 10. novembar 2018 – Rušenje kuća u kojima neko živi, čak i kada je – i ako je po zakonu, jer sve je još pred sudom, nikada nije jednostavna priča, a baš to se ovih dana dešava u Smederevu.

U kućama, bolje rečeno – kućicama, odmah do smederevske nekada čuvene fabrike „Zmaj“ živi šest porodica. Po katastarskim zapisima, to je ukupno oko 300 kvadrata stambenog prostora, koji su pre 40-50 i više godina tadašnji i sadašnji stanari dobili, na korišćenje, od tada takođe čuvene smederevske fabrike FAGRAM.

FAGRAM zna se kako je prošao, a „Zmaj“ je privatizovan, prvo je od 2004. bio u većinskom a potom je postao i stopostotno vlasništvo privrednih društava ”PORD” i “Klima M” iz Beograda. Parcela na kojoj su kuće, u kojima žive stanari, među kojima i jedan invalid, po slovu ugovora pripala je novim vlasnicima i oni su sada rešili da na tom zemljištu naprave skladište.

Kada je ovog leta postalo izvesno da vlasnici „Zmaja“ imaju nameru da se prošire i na parcelu do fabričkog kruga, na kome su pomenute kuće, stanari su se obratili sudu. Sud je doneo privremenu meru, ali su im u međuvremenu porušene šupe – i dve kuće.

– Mi smo platili sve, i zemljište na kome su te kuće. To zemlјište je privatno vlasništvo, a ovo je uzurpiranje privatne svojine koje traje dvanaest godina. Oni jesu dobili sudsku privremenu meru, ali ona ne odlaže ni jedno od ovih rešenja. Dva prethodna objekta su srušena uz saglasnost vlasnika, ovaj treći ima obaveštenje na ogradi Građevinske inspekcije Smederevo i naše, da ćemo ga rušiti, tako da tu formalno-pravno nema nikakvih problema – kaže u telefonskom razgovoru direktor “Zmaja” Nemanja Đukić.

Objašnjava i da su oni, praktično, učinili uslugu stanarima kuća jer ih ruše radnici „Zmaja“, da je to učinio grad – stanari bi morali da plate i troškove rušenja.

– Mi smo strateški partner Železare, zapošljavamo 90 ljudi, plaćamo doprinose, poreze, doprinosimo ovom društvu… Sve razumemo, ali poštujete pravo na privatnu svojinu. To je sve kupljeno, ovo nije naša samovolja, sve instance smo prošli – kaže Đukić.

Čiji su oni strateški partneri i kome i šta vlasnici „Zmaja“ plaćaju njih ne interesuje, kažu stanari kuća, pozivajući se ne ugovore o korišćenju sa davno počivšim FAGRAM-om. Da je sve čisto, kažu, ne bi im nudili po 3.000 evra da se isele.

Đukić pa tvrdi da im nikakve pare nisu nuđeno, svojedobno im je data mogućnost, objašnjava, da se presele na neke druge parcele koje su u vlasništvu firme, ali su oni to odbili.

– Oni nemaju nikakvog pravnog osnova da i dalje budu tu. Ovo je industrijska zona, kakvi stambeni objekti… Uostalom, nadležni organi, kada su rešavali njihove zahteve za legalizaciju i ozakonjenje, sve su to uzeli u obzir – tvrdi Đukić.

Činjenica je da su zahtevi za legalizaciju koje su neki od korisnika kuća podneli odbijeni, ali je isto tako i činjenica da su se dva prethodna rušenja odvijala u nedoba, u nedelju rano ujutro, što je, tvrde stanari, dovoljno indikativno. Policija, pričaju, ili nije dolazila ili bi stizala kada je sve već bilo gotovo. Ovo jučerašnje rušenje je bilo prvo radnim danom, u petak, u podne, i stanari su odmah, pre policije, pozvali novinare.

A dok su novinari bili tu stigla je ekipa Elektrodistribucije – da priključi struju. Naime, pošto im je pre nekoliko dana isključena struja, obratili su se stanari sudu, sud je doneo privremenu meru da se struja priklјuči. Fabričko obezbeđenje to juče nije dalo, pa su stanari pozvali policiju, koja je konstatovala da postoji sudsko rešenje, sve to odigrava se dok su novinari tu, i struja je na kraju priklјučena.

Struje sada ima, ali nema mira među preostalim stanarima kuća na parceli do fabrike „Zmaj“. Oni su, kažu, spremni da telima brane kuće u kojima su neki dočekali starost, a drugi se rodili.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!