Ukusi i mirisi Kvarnera u Smederevu

SMEDEREVO, 8 . novembar 2018 – Ko je ovih dana bio u smederevskom restoranu Grand mogao je da oseti dašak Jadrana; u gostima učenika i profesora ovdašnje Ekonomsko-trgovinske škole su njihovi vršnjaci i kolege iz Ugostiteljske škole iz Opatije.

To je bila prilika da se sklope nova prijateljstva, ali i da se razmene recepti.

Tako su mladi kuvari iz Opatije spremali oslića punjenog spanaćem, njoke sa tartufima, supu sa pasuljem i kukuruzom, da pomenemo samo neka od jela. Domaćin im je pa priredio ono što bi trebalo da budu specijaliteti i obeležja naše kuhinje; smuđa na smederevski način, riblji paprikaš, a nisu izostali ni sarma i gibanica.

Kuvari i konobari iz Opatije iskoristili su boravak ovde da posete i Beograd i Požarevac, bili su na Kalemegdanu, a posebno ih je impresionirao Viminacijum, baš kao i nedavno otvoreni beogradski Muzej iluzija. Što se tiče Smedereva, najjači utisak na njih ostavio je pogled sa Tvrđave na Dunav, kažu, bilo bi lepo da i oni imaju tako nešto u Opatiji.

Boravak šestoro učenika i dvoje profesora iz Opatije deo je projekta „Razmena iskustava je ključ uspeha“, u okviru koga su mladi Smederevci letos bili, i radili, u opatijskim hotelima i restoranima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!