Vanja Panić – Više od izložbe

SMEDEREVO, 26. oktobar 2018 – Pesmom „Sunčana strana ulice“, po kojoj je i nazvana, sinoć je u smederevskom restoranu Grand otvorena šesnaesta samostalna izložba fotografija  Živana Vanje Panića, u društvu aktera/saradnika koji su se našli na fotografijama i publike.

Izložbu čine po tri portreta jedanaest Smederevaca, po ličnom izboru autora – Ljuba Ninković, muzičar, koji je i otpevao pomenutu pesmu, Dejan Guslov, veslački trener, Dejan Đorić, novinar i trener jedrenja, dr Zoran Kuzmanović, vajar, Dragan Lučić Lučko, muzičar (iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao), Boda Ninković, glumac, Adam Panić, sportista, Dobrica Popović, snimatelj-reporter, Dragan Simonović Daca, fudbalski trener, Lazar Džamić, kreativni strateg i dr Jasmina Škrbić, hirurg.

Jedan od onih koji su se našli na fotografijama, dr Zoran Kuzmanović, vajar, za Podunavlje.info je rekao da je izložba, zbog koncepcije kako je sprovedena, zanimljiva i intrigantna.

„Vanju znam jedno trideset pet godina. Poznato mi je da se bavi umetničkom fotografijom na jako visokom nivou i vrlo rado sam pristao da sarađujem sa njim. Moj prvi utisak o celom ovom dešavanju je da sam sreo ljude koji su stariji od mene, generacijski, ali sam nekako imao osećaj sabijanja vremena, kao da je Vanja sabio to neko ‘smederevsko vreme’. Svi mi, koji smo ovde na fotografijama, bez obzira na različitost profesija, imamo zajednička mesta na kojima smo obitavali, zajedničke aršine po kojima smo živeli, zajedničke prijatelje… Taj sociološki momenat je meni veoma zanimljiv.“

Prema Kuzmanovićevom mišljenju, sa umetničkog aspekta izložba ima „određenu vrstu slojevitosti i specifičnu težinu“.

„Radi se o projektu koji je, mogu slobodno da kažem, postumetnički. Zato što je on svoju umetnost uveo u realan život. Mi sad ovde na izložbi živimo u umetnosti, to je neki ideal umetnosti. Ovo što je on uradio je neka vrsta pandana društvenim mrežama, Fejsbuku i sl, samo što je ovo urađeno tako da su akteri neposredno živi, da su susreti tu i u tome jeste veza, izvrnuta perspektiva i pandan sadašnjosti života na društvenim mrežama koje su uzele maha. Ovo je nešto što referiše na savremenost, na to da je umetnost tu kao način života, da je neposredna. Mogu da kažem da je ovaj rad, pošto su tu svi učesnici, saradnici, neka vrsta performansa, upravo zbog dešavanja uživo. Imali smo situaciju za stolom da se, posle toliko godina, gledamo. Neka specijalna energija obavija celu ovu izložbu i u tom smislu mislim da je samim pristupom, realizacijom i samim otvaranjem, zaokružena jedna trasa koja nije bila kratka, u jedan rad koji je aktuelno savremen, specifičan i fenomenalan“, ocenio je naš istaknuti vajar.

Radni naslov izložbe je „Neki Smederevci”, gost izlagač je Olga Panić, a izložene fotografije mogu da se pogledaju petnaest dana.

Fotografije: Nenad Kocić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!