Počela kampanja “Upoznajte nas”

SMEDEREVO, 19. oktobar 2018 – Gradski savez socijalno humanitarnih organizacija Smederevo ovog petka započeo je kampanju „Upoznajte nas“, sa učenicima drugog i četvrtog razreda u O.Š.“Dimitrije Davidović“. Cilj kampanje je da osobe bez invaliditeta otklone predrasude koje imaju prema osobama sa invaliditetom.

“Sada postoji i inkluzivno obrazovanje i sve češće će se susretati sa decom sa invaliditetom. Želimo da ih deca prihvate, kao ravnopravne, kao svoje drugare, da ih ne odbacuju”, rekla je za Podunavlje.info Ivana Gvozdenović, sekretar u Gradskom savezu.

Ona je navela da su danas  odabrali učenike nižih razreda “zato što je kod njih najlakše probuditi  tu svest, još uvek nemaju takve predrasude i još uvek nisu svesni šta je diskriminacija”.

Pored osnovnih i srednjih škola, kampanja će se, prema njenim rečima, sprovoditi i u mesnim zajednicama, kako bi i stariji građani podigli svest o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom i da ih sredina prihvati kao jednake i ravnopravne, kakvi oni i jesu.

Sa učenicima su danas razgovarali i predstavnici Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle osobe  sa smetnjama  u razvoju i drugih udruženja, među kojima su bili paraplegičari, slepe i gluve osobe, personalni asistenti i znakovni prevodioci, kao i predstavnik lokalne samouprave zadužen za socijalnu zaštitu.

Na kraju razgovora sa mališanima, naša sagovornica nije krila zadovoljstvo kako su deca prihvatila osobe sa invaliditetom, kakva su pitanja postavljala i sa pažnjom učestvovala u komunikaciji.

“Čini mi se da je najuspešniji deo časa bi na kraju, kada su rekli da osobe sa invaliditetom nemaju nikakve posebne potrebe i da bi se rado sa njima družili, što je upravo i cilj ove kampanje”, zaključila je Gvozdenović u izjavi za Podunavlje.info.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!