You are here

Neobičan potez: Sudija peške tražila svedoka

Izvor: novosti.rs, autor: J. Ilić, 19. oktobar 2018 – Da je pravosuđe u Srbiji sporo i neažurno, opšte je mesto. Sudija Osnovnog suda u Smederevu Anka Nikodijević pokušala je da tu teoriju sruši, tako što je posle više neuspelih pokušaja da dobije adresu svedoka da bi mu sud uputio poziv za ročište, otišla da ga traži – lično.

Sudija Nikodijević vodi krivični postupak za nelegalnu gradnju skladišta tečnog naftnog gasa po optužnom predlogu Osnovnog tužilaštva. Pokušavala je mesecima, sudskim putem i dopisima, da pribavi adresu građevinskog inspektora Gradske uprave. Iz lokalne samouprave, uz odugovlačenje, dobijala je odgovor da je inspektor na bolovanju i da nemaju njegovu adresu, pa se zato pešice zaputila u Gradsku upravu, tačnije u Građevinsku inspekciju udaljenu stotinak metara od zgrade suda.

– Otišla sam lično da bih dobila adresu, jer je sud više puta odlagao ročišta. U građevinskoj inspekciji su mi rekli da nije trebalo njima da se obraćam, već kadrovskoj službi ili načelnici Gradske uprave – navela je sudija u zvaničnom dopisu organu lokalne samouprave.

Sudija Nikodijević navodi da je tražila i broj telefona svedoka, ali je dobila usmeni odgovor da se on na “službeni telefon ne javlja”.

Iako su državni organi dužni da sudu dostave tražene podatke, ostaje pitanje zbog čega se sudija nije obratila policiji. Kako smo saznali, Nikodijevićeva je želela da ubrza slučaj i izbegne uobičajene, duge procedure dopisivanja između državnih organa. “Novosti” u četvrtak nisu uspele da razgovaraju sa sudijom Ankom Nikodijević, ali nam je predsednik Osnovnog suda Dragan Rogan rekao da ne može da komentariše ovo postupanje, uz opasku da je reč o jednom od najboljih i najsavesnijih sudija, i da ona uskoro ide u penziju i da verovatno želi da završi što više predmeta.

Da li je sudija uspela da svedoka “privede” sudu, znaće se danas za kada je zakazano novo ročište.


SKLADIŠTE GASA

Ovaj postupak vodi se protiv Bojana Kocića, suvlasnika preduzeća LPG “Petrol” zbog nelegalne gradnje skladišta tečnog naftnog gasa u Smederevu. Tužilaštvo ga tereti za krivično delo gradnja bez građevisnke dozvole, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina. Tužilac traži uslovnu osudu na dve godine i novčanu kaznu od pola miliona dinara.


http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:755689-NEOBICAN-POTEZ-Sudija-peske-trazila-svedoka

 

Related posts