Kinezi i Rusi oživljavaju projekat rafinerije u Smederevu?

Izvor: N1.rs/beta, 18. oktobar 2018 – Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima kompanije Ors Oil Gaz i konzorcijumom firmi Ihlas Holding A.S iz Turske, Absalut Ecology i Epotos iz Rusije o novim investicijama, posebno o rafineriji nafte u Smederevu.

Investitori iz Kine i Rusije su istakli da su zainteresovani da podrže projekat rafinerije nafte u Smederevu, saopštio je kabinet Nikolića.

Predstavnik kompanije Ihlas Holding A.S Čemil Čejhan Aral rekao je da će u narednim danima u Pekingu obaviti razgovore sa potencijalnim kineskim partnerima koji su izrazili zainteresovanost za realizaciju tog projekta.

Nikolić je podsetio da je nedavno potpisan Memorandum o razumevanju između Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine.

„Na osnovu tog memoranduma formulisaće se plan bilateralne saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative ‘Pojas i put’, a u koji će biti uključen i predlog pronalaženja partnera za rafineriju nafte u Smederevu“, rekao je Nikolić.

On je ocenio da je nedavno uspostavljanje strateškog partnerstva RTB Bora sa kineskom kompanijom Ziđin primer dobre investicije od koje će Srbija imati samo profit.

„Želja mi je da se i za rafineriju nafte u Smederevu pronađe strateški partner poput kompanije Ziđin“, istakao je Nikolić.

Podsetimo, za projekat rafinerije nafte u Smederevu ranije je bio zainteresovan američki Komiko oil, ali je ugovor sa tom kompanijom raskinut 2013. godine, jer u predviđenom roku nisu platili zakupninu za zemljište.

Foto: ilustracija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!