Ministar Mali u Slobodnoj zoni

Izvor: mfin.gov.rs , 15. oktobar – Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas Slobodnu zonu Smederevo i tom prilikom istakao značaj slobodnih zona za privlačenje novih investitora i za privredni rast, te poručio da će se zajedno sa Vladom RS i predsednikom Aleksandrom Vučićem i dalje boriti za svaku novu fabriku i investiciju.

„Ovde u ovoj slobodnoj zoni broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao je 20 puta, ukupan obim proizvodnje porastao je 30 puta, a ukupan izvoz porastao 39 puta. To su ogromne cifre. Zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu i za svaku fabriku“, rekao je ministar prilikom obilaska Slobodne zone Smederevo i tom prilikom najavio obilazak svih 14 slobodnih zona u Srbiji.

„Još jedan značajan podatak je da su 2012. godine sve slobodne zone pravile 2,5 milijarde evra prihoda. Sada je to dostiglo 5 milijardi, tačnije 4,9 milijardi evra. Imali smo tada 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas imate 80 proizvodnih kompanija. Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone, bitna nam je svaka nova fabirika koja dolazi u našu zemlju a za Smederevo i za celu Srbiju svakako dolaze bolji dani“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Slobodna zona Smederevo slika je i prilika i pravo ogledalo privrede Srbije, odnosno kako ona danas izgleda u odnosu na 2012. godinu.

„Ništa od ovoga što sada vidite nije bilo ovde. Tu je bila samo poljana, a 2013. godine gradonačelnica Smedereva i ja smo bili deo tima koji se izborio za prvu investiciju koja je došla ovde, finsku kompaniju PKC. Danas ovde ima osam proizvodnjih kompanija, koje zapošljavaju 2300 ljudi, a ostale se bave skladištenjem robe” rekao je ministar.

On je podsetio da je 2012. godine bila znatno drugačija situacija u Srbiji – postojala je rekordna nezaposlenost u našoj zemlji, imali smo visoki budžetski deficit i javni dug.

“Pogledajte sada, javni dug nam pada, smanjili smo nezapslenost koja je sa 26 odsto pala ispod 12 odsto. Imamo suficit u nasem budžetu treću godinu za redom i borimo se za svakog novog investitora, za svaku novu fabriku“, rekao je ministar.

Ministar je nakon obilaska Slobodne zone Smederevo održao sastanak sa gradonačelnicom Smdereva Jasnom Avramović, direktorom Uprave za slobodne zone Milanom Ristićem, direktorkom Slobodne zone Smederevo Milicom Mijatović i drugim predstavnicima Gradske uprave Smederevo.

Ministar Mali istakao je da se razgovaralo i o mnogim drugim projektima, koji bi trebalo da značajno unaprede kvalitet života stanovnika ovog grada.

„Pričali smo o rekonstrukciji i sređivanju gimnazije i osnovne škole i opšte bolnice. Gradimo kompleks za vodene sportove, pričali smo o lokalnoj infrastrukturi, kanalizaciji i vodovodu, sve ono što je potrebno da se kvalitet života u Smederevu poboljša. Predsednik Aleksandar Vučić se borio i izborio da Železara radi, da pronađemo investitora koji će obezbediti da ostane da radi 5000 zaposlenih u toj fabrici“, rekao je ministar i podsetio na druge značajne poteze za privredu Srbije kao što je pronalazak partnera za RTB Bor i izgradnja nove fabrike i Zrenjaninu naredne godine.

„Srbija krupnim koracima ide napred, svi ekonomski pokazatelji su dobri, svakom od ovih investitora treba pružiti odgovarajuću pažnju i ljudima obezbediti posao“, naveo je on i dodao da mladi treba da ostanu u zemlji a ne da odlaze u inostranstvo.

Gradonačelnica Jasna Avramović zahvalila se ministru finansija na poseti i podsetila na to koliko je za Smederevo bila značajna odluka Vlade da se gradu dodeli zemljište od 39 hektara bez plaćanja bilo kakve nadoknade.

„Dovođenje investitora za Železaru je nešto što se epohalno dogodilo gradu. Od 2013. godine do sada 20.000 ljudi je našlo posao u Smederevu, a na evidenciji Nacionalne službe za nezaposlene ima jos 5200 nezaposlenih. Sa ministrom sam pričala o daljem razvoju, mi moramo da idemo korak dalje, da što više investitora dođe u grad“, rekla je gradonačelnica i podsetila da grad već godinu dana radi na pripremi dokumentacije za veliki industrijski park koji će biti veliko iznenađenje za Smederevce a grad Smederevo industrijski postaviti daleko ispred mnogih gradova Srbije pa i Evrope.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!