Festivalski programi SPJ počinju u utorak

SMEDEREVO, 15. oktobar 2018 – Sajmom poezije, osamnaestim po redu, u Narodnoj biblioteci Smederevo, u utorak u 10 i 30, počinje zvanični program 49. Međunarodnog festival poezije Smederevska pesnička jesen.

Biće organizovana jedinstvena izložba pesničkih knjiga na srpskom jeziku objavljenih između dva Festivala, kao i izložba knjiga i dokumenata iz fondova Biblioteke o Aleksi Šantiću, povodom 150 godina od rođenja, Federiku Garsiji Lorki, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja, i Milošu Crnjanskom, povodom obeležavanja 125 godina od rođenja.

O stvaralaštvu Šantića, Lorke i Crnjanskog govoriće mr Tatjana Lazarević Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti i pesnikinja.

U programu Svečanost darivanja, domaći i strani pesnici, tradicionalno, darivaće Narodnoj biblioteci Smederevo svoje najnovije knjige.

U Malom gradu Smederevske tvrđave, posle otvaranja izložbe izdavačke kuće „Pešić i sinovi“, biće predstavljena knjiga „Itake“ vesne Pešić.

U Jerininoj kuli Malog grada Smederevske tvrđave pesmu „Silna Jerina“ Maje Herman Sekulić govoriće dramska umetnica Tamara Tomanović, nakon čega će gosti Festivala posetiti Muzej u Smederevu.

Večernji program počeće u Vinskom gradu u 18 sati, gde će u okviru segmenta „U slavu Bahusa“, biti priređeno predstavljanje knjige Poezija Predraga Živkovića Tozovca. O knjizi će govoriti Dragan Mraović, književnik i prevodilac i Goran Đorđević, direktor Festivala i književnik.

Veče Orfeja otvoriće Susreti pesničkih meridijana u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu kada će pesme kazivati kiparski, mađarski i smederevski pesnici.

Šlag na pesničkoj torti prve festivalske večeri je dodela nagrade Smederevski Orfej.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!