Jovica Tišma: U „baš dobrom pesničkom društvu“

SMEDEREVO, 14. oktobar 2018 – Pesnici koji pišu za odrasle su veliki i značajni, jer ih čitaju odrasli i odrasli tako kažu.

Pisci koji pišu za decu, veliki su i značajni uglavnom deci, ali deci malo ko veruje, rekao je, pored ostalog, dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog ključića, Jovica Tišma, književnik, pesnik, dramski pisac i novinar ovdašnji.

„I zbog toga smo 1993. godine, kada sam bio u organizaciji festivala Smederevska pesnička jesen, odlučili da smislimo i uvedemo nagradu Zlatni ključić za stvaralaštvo za decu, upravo da bismo u istu ravan stavili jedno i drugo stvaralaštvo.“

Prema Tišminim rečima, tako je nastao Zlatni ključić i tada mu, dodao je „na pamet nije padalo da ću jednog dana ja dobiti tu nagradu“.

„I sada se još uvek i čudim i navikavam na tu činjenicu. Doduše, sve ono što radim, a radim štošta za decu, sve je prožeto i poezijom. Samo, za razliku od onih koji pišu pesme, ja uglavnom pišem ‘pesmuljke’ i ‘knjižuljke’ za decu i nisam baš bio nešto ubeđen da je to značajno, ali pošto su mi rekli da jeste, s radošću sam prihvatio Zlatni ključić. Naravno, nešto se nisam ni nadobijao nagrade i priznanja u životu a Zlatni ključić, da li s pravom ili ne, vreme će pokazati, svrstava me ujedno baš dobro pesničko društvo.“

Tišma skromno kaže da nikad nije smatrao da je ono što radi za decu „nešto bitno i važno“, niti da bi poezija za decu nešto izgubila da njega nema, ali se raduje uvek kad, ono što uradi za decu, nekome pričini radost.

„Na sreću i sa Pozorištancem (Dečja zemlja) i sa pesmama koje su otpevane, sa nekim ‘knjižuljcima’, učinio sam neku radost nekoj deci i, eto, to mi je ono najvažnije priznanje koje ovaj Zlatni ključić potvrđuje.“

Nagrada  Zlatni ključić bice uručena Jovici Tišmi u četvrtak, 18. oktobra, u 11 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.


Pored sijaset zanimljivih ostvarenja, Joca je autor i legendarne reklame „U sanduku Đurđević Radiše (ni živ čovek ne može da diše…)“, koja je prve godine devedesetih prošlog veka osvojila „Zlatnu ideju“ na poslednjem Jugoslovenskom festivalu tržišnih komunikacija u Novom Sadu. Inače, reklama je izvedena uživo na koncertu upriličenom povodom jubileja Radija 202, kada su na otvorenoj sceni ispred „Konja“ u centru Beograda, pred oko 100.000 ljudi, Boda, Pele, Joca i Đora, izveli uživo reklamu uz „Svilen konac na budze“ i posle nekoliko minuta šoka kod publike, zviždanja i izbegavanja flaša vode (srećom plastičnih) kojom su gađani, dok Beograđani nisu ukapirali „foru“, doživeli da na kraju budu ispraćeni sa bine kao prave rok zvezde, uz gromoglasne ovacije. Čitav nastup je režirao Joca u jednom haustoru u blizini, bukvalno, nekoliko minuta pre nastupa. Što bi Smederevci rekli – ludilo, brate!


 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!