Srbija do informacija – I Smederevci pitali Deda Mraza

SMEDEREVO, 27. septembar 2018 – Obeležavanje prve „Nedelje prava javnosti da zna“ u Srbiji danas je nastavljeno na smederevskom Gradskom trgu akcijom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”. Smederevci su tako imali priliku da preko Deda Mraza pošalju pisma u kojima su tražili informacije od javnog značaja od državnih organa.

– Građani su zainteresovani da saznaju šta to mi hoćemo da im poručimo u vezi sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od značaja, ali većina ne zna o čemu se tu radi. Kad im kažemo preko kog zakona smo saznali ko je i koliko para u Koridorima potrošio, kako su trošili u „Putevima Srbije, onda sledi „aha“, sete se da je to zakon kojim možemo da otkrijemo aktivnosti nekih državnih organa, koje oni žele da sakriju – kaže Novak Pešić iz CRTE, jedan od „domaćina“ današnjeg okupljanja u Smederevu.

Kao i u ostalim gradovima, kažu organizatori, najviše pisama se i u Smederevu odnosilo na netransparentan rad lokalnih institucija i nosilaca vlasti. Građani Smedereva su naglasili zabrinutost zbog nedovoljne dostupnosti informacija o načinu zapošljavanju novih kadrova i uređenja zdravstvenih objekata. Nisu zadovoljni ni manjkom saznanja o asfaltiranju saobraćajnica u prigradskim naseljima, kao i načinom na koji se uređuju prilaz institucijama za osobe sa invaliditetom.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, objašnjava Pešić, jer omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Ali… Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja , koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kako kaže Pešić, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Da podsetimo, grupa organizacija civilnog društva koju čine između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politik , CRTA, Pravni skener , Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija , Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Organizacije su ukazale da je veoma štetna odredba Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Ništa manje sporna nije ni mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u skladu sa načelom zakonitosti. Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne.

Sa ciljem informisanja građana o ovom važnom pravu u okviru kampanje „Srbija do informacija ” ulična akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” održana je, pre Smedereva,  u Prijepolju, Užicu i Valjevu, a poslednjeg dana bićei u Somboru. Nedelja prava javnosti da zna završava se u petak 28. septembra obeležavanjem „Međunarodnog dana prava javnosti da zna“.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien