Obeležavanje “Nedelje prava javnosti da zna”

SMEDEREVO, 21. septembar 2018 – Prva „Nedelja prava javnosti da zna“ u Srbiji počinje u ponedeljak 24. septembra a završava se u petak 28. septembra obeležavanjem „Međunarodnog dana prava javnosti da zna“.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Sa ciljem informisanja građana o ovom važnom pravu u okviru kampanje „Srbija do informacija“, ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” biće održana u Smederevu, u četvrtak 27. septembra na Gradskom trgu, od 11 do 13 časova.

Na akcijama će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja. Jer,  nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Ulične akcije pod nazivom „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“ biće održane još i u Prijepolju, Užicu, Valjevu i Somboru.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!