Orijentirci „Čelika“ na Danu čistih planina

RAJAC, 17. septembar 2018 – Prethodnog  vikenda na terenima Rajca održano je  takmičenje u orijentiringu i planinarskoj orijentaciji pod nazivom „Dan čistih planina“. To je ujedno bilo i 13. kolo lige u kombinaciji orijentiringa i 8. kolo lige u planinarskoj orijentaciji.

Na takmičenju u orijentiringu učestvovalo je 156 orijentiraca iz 15 klubova iz Srbije, mešu njima i 11 takmičara PSK „Čelik“, a sve je imalo i međunarodni karakter jer je bilo orijentiraca iz Bugarske i Bosne.

Takmičenje na srednjoj distanci bilo je na uglavnom šumovitom terenu koji je ispresecan rajačkim livadama. Teren pogodan za orijentiring, na dobro obrađenoj karti i perfektno postavljenim kontrolnim tačkama, zadacima takmičarima. Na ovom terenu, na srednjoj distanci, najdužu stazu su imali seniori elitne kategorije, 4 km vazdušne linije sa 20 kontrolnih tačaka, dok su najkraću imale pionirke i pioniri do 12 godina starosti, čija je staza bila duga 1,6 km sa 8 kontrolnih tačaka.

Takmičari PSK Čelik stigli do 7 medalja od kojih je dve zlatne, dve srebrne i 3 bronzane. Zlatne medalјe su osvojili Nemanja Vasilјević i Saša Nikolić, srebrne Aleksandar Vijatović i Sofija Nikolić, dok su bronzani postali Lazar Milutinović, Dragan Pavlović i Dragutin Jeremić. „Čelik“ je osvojio i nove bodove i učvrstio sa na petom mestu u konkurenciji 19 klubova  Orijentiring lige Srbije u kombinaciji.

U nedelјu je bilo osmo, redovno kolo u ligi planinarske orijentacije POT. Trka je u organizaciji planinarskog kluba “Pobeda“ iz Beograda u saradnji sa komisijom za orijentaciju PSS, održana je takođe na terenima Rajca, sa startom i cilјem kod planinarskog doma “Čika Duško Jovanović“.  Na takmičenju se pojavilo 8 klubova sa ukupno 40 ekipa, među kojima je bilo 5 ekipa iz PSK “Čelik“. I ovo takmičenje je imalo međunarodni karakter i pojačanu konkurenciju učešćem ekipa iz Bugarske i Bosne i Hercegovine. Najjača konkurencija je bila u seniorskoj kategoriji, gde je na stazi od 9 km sa 16 kontrolnih tačaka učestvovalo 9 ekipa. U najjačoj, seniorskoj kategoriji, najbolja je bila ekipa „Pobede“, dok je ekipa „Čelika“, u sastavu Saša Nikolić, Nebojša Milovanović i Aleksandar Vijatović, zauzela četvrto mesto.  „ Čelikovi y“pioniri i pionirke su takođe imali dobar nastup. Pionirke, u sastavu:Sofija Nikolić, Marta Trajković i Mina Vučković, bile su pobednice, dok su pioniri, čiju ekipu su činili: Nemanja Vasilјević, Lazar Milutinović i Ilija Milutinović, osvojili treće mesto. Niz odličnih  trka „Čelika“ upotpunili su veterani, koji su pobedili ispred veterana „Pobede“ i „Vukana“. Za veteransku kategoriju staza je iznosila 7,1 km vazdušne linije sa usponima oko 400 m i 9 kontrolnih tačaka. Ekipa veterana bila je u standarnom sastavu: Dragan Pavlović, Dragutin Jeremić i Branko Grujić. Članovi PSK „Čelik“ ovim nastupom osvojili su  400 bodova i trenutno su na  drugom mestu u konkurenciji 14 klubova koji se bave planinarskom orijentacijom.

Ovo takmičenje bilo je i jedno od izbornih za sastav reprezentacije Srbije na Balkanskom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji, koje se ove godine, krajem septembra, održava u Makedoniji, u okolini Ohrida. Nakon takmičenja održan je sastanak komisije za planinarsku orijentaciju koja je potvrdila predlog selektora da kandidati za reprezentaciju budu i članovi PSK „Čelik“: Sofija Nikolić, Nemanja Vasiljević, Dragan Pavlović, Dragutin Jeremić i Branko Grujić.

          Fotografije su iz kolekcije članova kluba

Skorašnji članci

error: Content is protected !!