You are here

Swiss PRO – tehnička podrška Smederevu i Palanci

SMEDEREVO, SMEDEREVSKA PALANKA, 14. septembar 2018 – U okviru programa „Swiss PRO“ odobrena je podrška Vlade Švajcarske vredna 350.000 evra za 26 organizacija civilnog društva kako bi sprovele socijalno inovativne projekte u 48 gradova i opština, dok tehničku podršku namenjenu lokalnim samoupravama za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom dobija 16 gradova i opština u Srbiji, saopšteno je danas portalu Podunavlje.info.

Upravni odbor programa Swiss PRO, koji čine predstavnici Švajcarske kancelarije za saradnju (SCO), Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (MRZBSP), odobrio je predloge projekata koje su organizacije civilnog društva i lokalne samouprave dostavljale po konkursima za podršku socijalno inovativnim projektima.

Podrška vredna između 10.000 i 14.000 evra po projektu odobrena je za 26 organizacija civilnog društva (OCD) kako bi sprovele „nove ideje po meri zajednice“, odnosno socijalno inovativne projekte namenjene ranjivim grupama. Jedanaest projekata baviće se osnaživanjem ranjivih grupa kroz obuke, dok će se ostali baviti unapređenjem dostupnosti javnih usluga za ranjive grupe: osam projekata u fokus stavlja pristup socijalnoj zaštiti, četiri projekta bave se unapređenjem pristupa zdravstvenim uslugama, dok su tri usredsređena na obrazovanje.

Centar za humano delovanje „Logotera“ Kladovo i Centar za socijalni rad Smederevo realizovaće projekat, vredan 17.143 evra,  pod nazivom „Osnaživanje radnih veština srednjoškolske dece iz jednoroditeljskih porodica korisnika socijalne pomoći“. Takođe, Centar za samostalni život iz Smedereva, biće sufinansiran u iznosu od 13.954 evra za projekat „Usluga pesronalne asistencije“.

U okviru tehničke podrške lokalnim samoupravama, Smederevu je odobren „Razvoj propisa za finansiranje OCD osim onih koje pripadaju oblasti postojećeg Pravilnika o kriterijumima za odabir programa u oblasti socijalne zaštite za finansiranje udruženja osoba sa invaliditetom, razvoj propisa za utvrđivanje javnog interesa, kao i mehanizama praćenja i evaluacije projekata, a Smederevskoj Palanci „Razvoj procedura za nepristrasnu i transparentnu podršku projektima od javnog interesa koje sprovode lokalne organizacije civilnog društva u skladu sa novousvojenom Uredbom Vlade, lokalnih politika koje definišu javni interes, procedura za ponovnu procenu javnog interesa i procedura za mehanizme praćenja projekata koje sprovode OCD i evaluaciju njihovih rezultata“.

„Izuzetno smo zadovoljni sprovedenim pozivom, procesom evaluacije i kvalitetom projekata,“ rekla je Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji. „Ovo je nastavak rada na tragu uspešnog programa „Evropski PROGRES“ i ubuduće ćemo nastojati da pružamo podršku lokalnim samoupravama u skladu sa njihovim potrebama, ali i da, u koordinaciji sa resornim ministarstvom, podržavamo projekte koji se tiču zapošljavanja mladih.“

U okviru drugog poziva odobrena je i tehnička podrška za 16 lokalnih samouprava kako bi razvile ili unapredile procese, procedure i propise o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode OCD, dok će u sledećoj fazi deo gradova i opština dobiti podršku da projekte u partnerstvu s OCD sprovede u delo.

„Ovo je nastavak uspešne saradnje Vlada Srbije i Švajcarske,“ kazao je menadžer programa „Swiss PRO“ Grem Tindal. „Mi ćemo kroz program nastojati da i Vlada i lokalne samouprave imaju suštinsko vlasništvo nad procesima koje zajedno sprovodimo, kako bi ciljevi i prioriteti bili ostvareni i dugoročno održivi.“

Pozivi za socijalno inovativne projekte i tehničku podršku bili su otvoreni od 20. juna do 3. avgusta 2018. Na pozive se javilo 85 organizacija i 16 lokalnih samouprava.

 

 

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien