Završena prva faza obnove kapele Dine Mančića

SMEDEREVO, 30. avgust 2018 – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je da je završena prva faza radova projekta konstruktivne sanacije i restauracije fasada kapele Dine Mančića na Starom groblju u Smederevu.

Prva faza je, kako objašnjavaju u Zavodu, obuhvatila hitne radove na statičkoj sanaciji objekta koji je bio u potpunosti rastresen i sklon urušavanju. Zbog velikih pukotina na kupoli bilo je neophodno rušenje i preziđivanje kalote i izrada armirano-betonskog prstena, kao i zamena krovne konstrukcije i krovnog pokrivača. Obnova je započeta krajem prošlogodišnje građevinske sezone, da bi nakon prekida zbog nepovoljnih vremenskih uslova  bila nastavljena sredinom ove godine. Sredstva za realizaciju prve faze radova u iznosu od oko 3 miliona dinara obezbeđena su u budžetu Grada Smedereva

Kapelu smederevskog dobrotvora i zadužbinara Dine Mančića (1831-1882) projektovao je arhitekta Aleksandar Bugarski, autor Okružnog načelništva u Smederevu u kome se danas nalaze Viši i Osnovni sud, ali i reprezentativnih zdanja u Beogradu poput Narodnog pozorišta i Dvora, današnje Skupštine grada Beograda. Kapela je sagrađena 1884. godine kada je Bugarski već bio priznat i veoma cenjen arhitekta. Nalazi se u neposrednom okruženju srednjevekovne crkve Uspenja presvete Bogorodice, a izgrađena je kao monumentalna nadgrobna kapela u neovizantijskom stilu. Ovo izuzetno skladno arhitektonsko ostvarenje, savršenih proporcija i veoma bogate i raznovrsne arhitektonske dekoracije, iako malih dimenzija, predstavlja jedno od najuspešnijih rešenja arhitekte Bugarskog, ali je ujedno i jedna od najreprezentativnijih kapela u čitavoj Srbiji.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien