„Goša Solko“: Štrajkom traže zaostale plate

Izvor: novosti.rs, autor; J. Ilić, 29. avgust 2018 – U Smederevskoj Palanci rad je obustavilo 27 od ukupno 72 zaposlena u fabrici „Goša Solko“. Zaposleni tvrde da im firma još od marta duguje zarade.

Protestujući zbog neisplaćenih zarada, deo radnika fabrike za proizvodnju kontejnera za smeće „Goša Solko“ iz Smederevske Palanke je stupio u štrajk. Pritom, u ovdašnjim pogonima osobe sa invaliditetom čine više od polovine zaposlenih, a poslovodstvo im plate duguje još od marta…

Podsetimo, „Goša Solko“ je državna firma u restrukturiranju – registrovana za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

– Uprkos razgovorima sa rukovodstvom, pomaka nema već šest dana – kaže predsednik Štrajkačkog odbora Petar Šević.

– Nezadovoljni radnici traže isplatu zaostalih zarada, uplatu poreza i doprinosa, te isplatu sindikalnih članarina i jubilarnih nagrada. Tokom dvodnevnih pregovora sa direktorom, iako se mahom radi o gluvonemim i nagluvim radnicima, čulo se i mnogo teških reči na naš račun.

Radnički lider ističe i to da je prvi čovek fabrike ponudio isplatu zarada u više rata, do oktobra, ali štrajkači žele garancije. U međuvremenu su o svom problemu obavestili Ministarstvo rada i očekuju da država posreduje u pregovorima.

– Ovo je stopostotno državna firma, iz republičkog budžeta dobijamo 75 odsto sredstava na ime zarada i doprinosa, pa nam nije jasno gde je taj novac – navodi Šević.

Na sve to, iz firme „Goša Solko“ poručuju da nema redovnog poslovanja, odnosno da kupce neretko moraju da čekaju. Kada posla ima, radi se i po 16 sati, a prosečna zarada iznosi oko 30.000 dinara.

Fabrika je, inače, otvorena 1978. i uglavnom proizvodi komunalnu opremu, ali i čelične konstrukcije, auto-prikolice, te delove za poljoprivredu i dečja igrališta.


NASTAVAK PREGOVORA

Direktor firme „Goša Solko“ Dragiša Marković je juče bio zauzet za razgovor sa novinarima ali je, kako nezvanično saznajemo, štrajkačima obećao nastavak pregovora i zajedničko iznalaženje zadovoljavajućeg rešenja.


http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:746531-Strajkom-traze-zaostale-plate

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!