Berba grožđa ranije nego obično

SMEDEREVO, 29. avgust 2018 – Berba ranih sorti grožđa započela je ove godine nešto ranije, a i one druge, koje obično sazrevaju za branje u septembru, već se na mnogim parcelama beru.

– Nekih petnaestak dana je poranilo. Ako gledamo stone sorte, kakav je hamburg, one se uveliko beru, još od pre desetak dana. Dobro  je i rodilo, bar 20 posto više nego što smo navikli. I kvalitet je dobar, ovo sušno vreme, nakon svih onih kiša, znatno je popravilo procenat šećera, čak i kod vinskih sorata – kaže Boban Marković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo sa sedištem u Kolarima.

Na žalost, gotovo da uvek neko dobro za vinogradare ima i svoje „ali“. Problem je botritis, objašnjava Marković, jer je vlažno vreme ostavilo svoje posledice. Tamo gde grozdovi nisu razređeni, a  to je kod naših proizvođača najčešći slučaj, kada su grozdovi u gomili, teže se suše i prirodno provetravaju, stvarajući time uslov za razvoj raznih boleština, u ovom slučaju botritisa.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!