Gran pri prvog Dunav film festa “Limunadi”

SMEDEREVO, 24. avgust 2018 – Gran pri novoosnovanog međunarodnog filmskog festivala „Dunav film festival – Smederevo 2018“ dobio je film „Limunada“ rumunske rediteljke Joane Urikaru, u koprodukciji Rumunije, Kanade, Nemačke i Švedske, odlučio je žiri u sastavu Jelena Gavrilović, Slaven Došlo, Goran Bogdan.

Umesto rediteljke, koja se zahvalila putem video linka, nagradu “Dunav 2860” primio je glumac Goran Radaković, koji tumači ulogu advokata u ovom filmu. Za Podunavlje.info Radaković je izjavio da je reč o filmu koji je snimljen skoro, pre 6-7 meseci, premijeru je imao u Berlinu, a u međuvremenu je dobio „Zlatno srce Sarajeva“, možda najveću regionalnu nagradu za evropski film..

„Baš mi je milo da je ovde u Smederevu na prvom festivalu izabran i da je dobio nagradu. Igrao sam nešto što je potpuno neverovatno da čovek može da vidi u evropskom ili svetskom filmu, a to je da je Srbin dobar, u smislu da je čovek. Meni je to bilo drago i rado sam prihvatio da to odigram.“

Za najbolju režiju nagrađen je Tomas Štuber, režiser nemačkog filma “U hodnicima”, dok je film “Prevodilac” Martina Šulika, u češko/slovačko/austrijskoj koprodukciji, nagrađen za najbolji scenario.

Specijalno priznanje uručeno je Rašku Miljkoviću za film “Zlogonje”.

“Drago mi je za ovu nagradu. Ovo je bilo prvo prikazivanje na teritoriji Srbije, a uskoro počinjemo sa bioskopskom distribucijom, tako da se nadam da će ovo dati podstrek publici da pruži šansu novom talasu srpskog dečijeg filma”, kazao je Miljković nakon uručenja nagrade..

Prvi „Dunav film Fest“ zatvorila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, nakon čega je prikazana restaurirana verzija kultnog filma Gorana Paskaljevića “Varljivo leto ’68”, koji je snimljen 1984. godine. Publici su se predstavili neki od članova ekipe koja je radila na ovom filmu. Reditelj Goran Paskaljević se zahvalio prisutnima i naročito Zoranu Hristiću za ‘ovu divnu muziku’, a projekciju u Smederevu je posvetio onima kojih više nema – Bati Stojkoviću, Miji Aleksića…

“Po završetku filma, žiri na Pulskom festivalu, ttada najvažnijem filmskom festivalu na Balkanu, nije uvrstio film u konkurenciju, smatrajući da nije dovoljno kvalitetan. Rekli su da je film nekomunikativan. Eto, to je apsurdna priča o ovom filmu koji živi već 35 godina i verujem da ste ga već videli I da znate dijaloge. Nova kopija je sasvim novi doživljaj, posebno ovde na velikom platnu. Ovo je zaista veliki trenutak i za mene i za sve nas, da se neko setio da sačuva neke od filmova“, kazao je Paskaljević.

Muziku za film “Varljivo leto ’68” komponovao je Zoran Hristić, kome se Paskaljević javno zahvalio. Zajedno su radili i „Pas koji je voleo vozove“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“…

Kakav je njegov utisak posle 35 godina?

„Mnogo sam posle toga odradio, pa nisam mogao da se setim, kao da nisam ja radio muziku, sad sam se malo podsetio. Neskromno je, ali mogu da kažem da sam zadovoljan sobom posle tolikih godina. Čak sam se malo iznenadio. I kad sam gledao film na televiziji, nije bilo to to. Ovo je sad sa digitalizacijom sve postignuto, mnogo bolji ton, ma, sve je kompletno. Cerekao sam se, kao da prvi put ovo vidim..“

Za Podunavlje.info je otkrio da radi za Filharmoniju „nešto sasvim novo“.

„Malo sam se igrao na temu Baha. Zove se ‘Posveta Bogu Bahu’, za veliki orkestar. Ne znam kako će to publika da primi, ali videćemo.“

Direktor Jugoslovenske kinoteke, umetnički direktor Festa i gost selektor 2018, Jugoslav Pantelić je za Podunavlje.info ocenio prvo festivalsko izdanje.

“Sve ono što sam rekao na otvaranju, ispostavilo se kao istina – da je ovo pun pogodak. Publika je prihvatila filmove koji na iskren način tretiraju probleme, koji se ne tiču samo zemalja iz kojih dolaze, koje povezuje Dunav. Publika je uspela da za kratko vreme, tokom šest dana trajanja festivala, poveruje u ono što ću ponoviti, da ovaj festival ima perspektivu i da će rasti iz godine u godinu. Ove, 2018. godine, sa prvim Dunav film festom, napravljena je neraskidiva veza na relaciji sedme umetnosti – ova predivna tvrđava, ovaj grad i smederevska publika. Naravno, s tim, što ima gostiju i iz drugih gradova, prepoznajem ovde i ljude iz Ministarstva kulture i kulturne poslenike iz čitave Srbije. Čini mi se da su prepoznali ovaj festival, još brže nego što smo mislili, a to je sjajno.”

Trideset pet filmskih ostvarenja od 18. do 23. avgusta prikazano je u četiri programske celine – Takmičarska selekcija, Dunavski hitovi, Vip Kinoteka, kao i Velikani evropske umetnosti i Tvrđave Dunava – na četiri atraktivne lokacije u Smederevu, tokom trajanja „Dunav Film Fest – Smederevo 2018.“. Kako saznaje Podunavlje .info, ovogodišnje projekcije videlo je više od pet hiljada ljudi.

Dunav film fest, kako je najavljeno, biće održan od 17. do 22. avgusta 2019. godine u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!