Sufinansiranje programa crkava i verskih zajednica

SMEDEREVO, 22. avgust 2018 – Gradsko veće Grada Smedereva, na prvoj sednici u promenjenom sastavu, pored ostalog je odlučilo o sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva u 2018. godini.

Iz budžeta grada Smedereva u 2018. godini za ovu namenu biće izdvojeno ukupno dva miliona dinara.

Za sufinansiranje izgradnje crkava, verskih objekata i parohijskih domova, raspoređeno je milion dinara.

Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Mihajlovačkoj u Mihajlovcu dodeljeno je 200.000 dinara na ime sufinansiranja radova na izgradnji zidane ograde na jugoistočnoj strani crkvenog dvorišta, a Hramu svetog apostola i jevanđeliste Luke u Smederevu iznos od 800.000 dinara, na ime sufinansiranja nastavka radova na izgradnji parohijskog doma pri Crkvi svetog Luke u Smederevu.

Za sufinansiranje adaptacije, rekonstrukcije  i održavanja crkava, verskih objekata i parohijskih domova, raspoređena su sredstva u ukupnom iznosu od 600.000 dinara.

Srpska pravoslavna crkvena opština Smederevska u Smederevu dobila je 150.000 dinara za sanaciju i revitalizaciju fasade crkve Sv. velikomučenika Georgija – Saborne crkve u Smederevu; Srpska pravoslavna crkvena opština Mihajlovačka u Mihajlovcu, iznos od 120.000 za radove na izgradnji poda crkvene sale, a Srpska pravoslavna crkvena opština Lipska u Lipama 100.000, zae izvođenje radova na sanaciji krovnog pokrivača na hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Lipama;

Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Vranovu opredeljen je iznos od 150.000 dinara za nastavak radova na ulepšavanju porte vranovske Crkve;  Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Skobalju 80.000, takođe za nastavak radova na održavanju Hrama Presvete Bogorodice u Skobalju.

Za sufinansiranje programa zaštite i brige o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja raspoređuju se sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 dinara i opredeljena su za Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu Osipaoničku, na ime sufinansiranja uređenja sakralnih spomenika i izrade trotoara oko Hrama.

Za program podrške organizaciji verskih manifestacija od značaja za grad Smederevo, podeljeno je 200.000 dinara: Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Smederevu 150.000, za sufinansiranje proslavljanja Badnje večeri i vađenja Časnog Krsta iz vode na dan Bogojavljenja, i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Osipaonica 50.000 dinara, za organizaciju manifestacija značajnih za selo Osipaonica (Sabor Sv. arh. Gavrila, Duhovski ponedeljak, Badnje veče).

Pravoslavna crkvena opština Jasenačka u Jasenku dobiće 100.000 dinara na ime sufinansiranja organizacije 21. Letnjeg kampa veronauke.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!