You are here

Železara d.o.o. duguje za struju 4,6 milijardi dinara

Izvor: Blic.rs, autor: Slađana Vukašinović, 17. avgust 2018 – Elektroprivreda Srbije od 20 javnih i državnih preduzeća, zaključno sa 10. junom, potražuje čak 22 milijarde dinara, saznaje „Blic“, a od toga Železara Smederevo d.o.o. duguje  4,6 milijardi dinara.

Sve to, kako navodi „Blic“, znači da nije ispoštovan zahtev MMF iz prethodnog aranžmana po kome je trebalo da se smanji dug i zaustavi trošenje struje na veresiju. Neslavnom bilansu najviše je doprineo RTB „Bor“, koji za svoja tri zavisna preduzeća duguje 7,5 milijardi dinara. Iza njega su pomenuta Železara sa 4,6 milijardi, Rudnik Resavica – 1,5, „Energetika Kragujevac“ sa 1,1 milijardu. Slede „Infostan Beograd“, „Toplana Bor“, PKB, GSP Beograd, Azotara i mnogi drugi, međutim njihov dug je ispod milijardu dinara. Ipak, ono što upada u oči to je da su među 20 najvećih neplatiša, čak pet iz Bora, čiji ukupan dug iznosi 8,3 milijardi. U oči pada i to što nijednoj od ovih kompanija struja nije isključena, dok se građanima to radi za 10.000 dinara.

Izvor „Blica“ iz EPS-a tvrdi da struja dužnicima ne sme da se isključi jer je takav stav vlade.

– Ako bi se preduzećima iz sistema RTB „Bor“ struja isključila, privreda cele Timočke Krajine bi bila onesposobljena. Reč je o višegodišnjim dugovanjima koja sada ne mogu da se naplate. Treba da se zna da RTB „Bor“ za poslednjih šest meseci smanjio dug za više od milijardu dinara, međutim, neizmirene obaveze su tolike da ne postoji mogućnost da se uz redovne račune, servisiraju i oni iz prethodnih godina. Ono što je posebno važno da se istakne to je da RTB „Bor“ generiše i dugove javnih preduzeća u Boru. Naime, on ignoriše svoje obaveze prema Toplani i Vodovodu, zbog čega se njihovi dugovi uvećavaju, pa nam tako duguju 800 miliona za struju – kaže naš sagovornik.

On dodaje da i druga javna i državna preduzeća nisu redovne platiše.

– Neka nisu uplatila ni dinar od početka godine, poput „Železare Smederevo“ d.o.o., dok većina sa ove liste od 20 najvećih dužnika uplaćuje neke minorne cifre. Sve u svemu, izgleda da ovoj srpskoj praksi korišćenja struje na veresiju nije uspeo da stane na put ni MMF koji je to izričito tražio od srpskih vlasti. EPS sam ne može da im seče struju, jer nema odobrenje vlade, iako bi tih 200 miliona evra bila dragocena cifra za investicije u ovoj kompaniji. Onda neki stručnjaci kažu da je EPS tempirana bomba za finansije. Nije tempirana bomba, već socijalna ustanova za neuspela državna preduzeća koja struju troše a ne plaćaju je – kaže naš izvor.

Stručnjaci pak kažu da je problem dugovanja za struju dostigao takve razmere da može da ugrozi i funkcionisanje EPS-a.

– Kod ovih državnih i javnih preduzeća nije samo struja problem već celokupno njihovo funkcionisanje. Te firme su tempirana bomba za srpske finansije. Krediti i njihova dugovanja, ako se nešto ne preduzme, prebiće se na leđa građana – kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Sličan stav ima i Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

– Nedopustivo je da se Blagoju Spaskovskom i ostalim direktorima javnih i državnih preduzeća dopušta da ne plaćaju ono što su potrošili. Plašim se da će sva ova, ali i druga dugovanja RTB-a i drugih firmi opet pasti na grbaču običnih građana kojima se za dug od 10.000 seče struja ili se šalju izvršitelji kako bi se naplatila. To je nedopustivo jer su onda oni diskriminisani u odnosu na javna i državna preduzeća – kaže Dobrašinović.


Teške posledice u slučaju isključenja

Iz Elektroprivrede Srbije je potvrđeno da je dug 20 kompanija blizu 22 milijarde dinara. Rukovodstvo EPS-a, međutim, nije želelo da komentariše zašto se ne preduzimaju rigoroznije mere kako bi se naplatila ova potraživanja.

– Za neke kompanije, poput RTB „Bora“, isključenje struje bi pored prestanka proizvodnje u tom kompleksu izazvalo i veoma ozbiljne tehnološke i ekološke posledice ne samo u Boru već i na širem području – kažu u EPS-u.


 

Related posts