Smederevo: Fantomske agencije posluju bezbrižno

Izvor: novosti.rs, autor: J. Ilić, 11. avgust 2018  – Od dvadesetak agencija za promet nekretnina u Smederevu, samo dve imaju licence za rad. Dok agente koji rade u skladu sa zakonom inspektori obilaze revnosno i redovno, fantomske agencije posluju bezbrižno, državi ne plaćaju ni dinara, a klijentima ne garantuju ništa.

Tako se lokalna berza stanova i kuća našla u haosu. Iako je Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti tri godine na snazi, što u prevodu znači da posao može da radi samo onaj ko ima položen stručni ispit i licencu, većina agencija trguje van zakona.

Suzana Spasojević je vlasnica jedne od dve agencije upisane u državni Registar posrednika. Dok se kolege sa klijentima sastaju po kafanama i parkovima, Spasojevićeva mora da ima sve zakonom predviđene uslove, pa kako kaže, legalne agencije jedva sastavljaju kraj s krajem. Plaćaju zakup poslovnog prostora, agente, knjigovođe, porez državi. Konkurencija koja radi na crno nema te izdatke, pa uspeva da ponudi niže provizije, a klijenti, često zanemarujući sigurnost, biraju jeftiniju varijantu.

– Inspekcija mi dolazi bar jednom u tri meseca. Tri dana mi zatvore agenciju, dok pregledaju svaki papir, a „nelicencirane“ kolege rade bezbrižno – navodi vlasnica agencije.

Tržišni inspektori nerado objašnjavaju da mogu da reaguju po prijavi, ali da je procedura komplikovana. Agente koji rade na divlje moraju da uhvate na delu sa klijentom, koji, opet, mora da potvrdi da posluje sa „osumnjičenim“ agentom. Zbog niže provizije kupci stanova prihvataju rizik i mogućnost da ostanu bez nekretnine ili novca. Agencije koje imaju licencu, plaćaju osiguranje od odgovornosti za štetu.

– Iako sam platila osiguranje, polisu nisam poslala Ministarstvu trgovine. Nisam znala da je potrebno… Zbog tog propusta inspekcija mi je agenciju zatvorila na mesec dana – navodi Suzana Spasojević.

Agenti za nekretnine kažu da je slično i u drugim srpskim gradovima, a oni koji posluju nelegalno trude se da ostanu van domašaja novinara.


ČETIRI KONTROLE

Iz tržišne inspekcije Ministarstva trgovine odgovorili su nam da ove godine nije bilo prijava o nelegalnom obavljanju delatnosti u prometu nekretnina.

– Ove godine, tržišna inspekcija je obavila nadzor nelegalnog rada onih koji su upisani kod Agencije za privredne registre, a nisu upisani u Registar posrednika. U Podunavskom okrugu su obavljene četiri kontrole i nije utvrđeno nelegalno obavljanje delatnosti posredovanja – piše u odgovoru.


 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!