You are here

Japanska pomoć Srbiji premašuje pola milijarde evra

SMEDEREVO, KOVIN, 8.  avgust 2018 – Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji, tokom nepune dve decenije, veći je od 500 miliona evra, potvrđeno je portalu Podunavlje.info u Ambasadi Japana u Beogradu.

Istovremeno, Srbija je posle zemljotresa i cunamija 2011. godine bila najveći donator narodu Japana u Evropi i peti u svetu, što dovoljno govori o prijateljskim vezama dve države i dva naroda.

Program donacija za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) jedan je od najvažnijih programa pomoći Japana prijateljskom narodu Srbije. Od 1999. godine realizovano je 220 POPOS projekata u Republici Srbiji, a ukupan iznos japanske pomoći kroz ove projekte dosegao je 13,2 miliona evra.

POPOS donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

U toku japanske fiskalne 2016. godine, u trajanju od aprila 2016. do kraja marta 2017.godine, Vlada Japana je kroz program projekata za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) Republici Srbiji obezbedila ukupnu pomoć od 859,446 evra. U decembru 2016. godine, kao i tokom februara 2017. godine svečano su potpisani ugovori o donacijama Vlade Japana za 15 projekata odobrenih tokom 2016 godine i to u oblastima obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine i socijalne zaštite.

Što se tiše Podunavskog okruga, do sada smo imali jednu POPOS donaciju u Smederevu, kao i jednu u susednom Kovinu.

Podsetimo, 2003. godine Osnovna škola „Đura Jakšić“ u Kovinu  je primila donaciju u vrednosti od 38.052 evra za popravku školskog krova kako bi se sprečilo prokišnjavanje i propadanje školske zgrade, koja je inače zakonom zaštićeni objekat kao spomenik kulture.

Nedavno je Tekstilno-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi „Despot Đurađ“ u Smederevu odobrena donacija u vrednosti od 72,848 evra za nabavku opreme za stručno usavršavanje đaka  (http://www.yu.emb-japan.go.jp/itpr_sr/donacija_smederevo_2017.html)

U narednim prilozima koje priprema Podunalje.info o prijateljskim, ali i o poslovnim vezama između Srbije i Japana, govorićemo o jednom biznis projektu, a predstavićemo i Društvo Japan Srbija, čija je misija širenje pozitivnih informacija o Srbiji i prijateljstva između dva naroda kao i produbljivanje ekonomskih, kulturnih i socijalnih veza dveju zemalja.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien