Objavljen program „Dunav film festa – Smederevo 2018“

SMEDEREVO, 27. jul 2018 – Na četiri lokacije u Smederevu, od 18. do 23. avgusta, tokom trajanja „Dunav film festa – Smederevo 2018“, biće prikazano 35 filmskih ostvarenja podunavske kinematrografije podeljenih u četiri programske celine – Takmičarska selekcija, Dunavski hitovi, Vip Kinoteka, kao i Velikani evropske umetnosti i Tvrđave Dunava.

U Malom gradu Smederevske tvrđave odvijaće se glavni program. Na ovoj lokaciji biće prikazano osam aktulenih filmskih ostvarenja evropske i podunavske kinematografije u Takmičarskoj selekciji, dok će film „Svi znaju“ koji je otvorio ovogodišnji Kanski filmski festival, otvoriti i novoosnovani filmski festival podunavskih zemalja. Digitalno restauriran film u okviru projekta ip Kinoteka Gorana Paskaljevića „Varljivo leto“, biće premijerno prikazan i zatvoriće manifestaciju u prisustvu samog autora i ekipe filma.

U okviru programa „Dunavski hitovi“ na pristaništu na Dunavu, pod otvorenim nebom i u neposrednoj blizini reke, biće prikazano pet pažljivo odabranih  filmova u čijoj produkciji je učestvovalo sedam država podunavskog sliva.

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno pogledaju restaurirane verzije srpskih klasika, remek dela domaće kinematografije, u vrhunskom izdanju slike i tona. Program Vip Kinoteka odvijaće se u centralnoj pešačkoj zoni Smedereva na Trgu Karađorđev dud.

U Centru za kulturu biće prikazano petnaest filmova. Program „Tvrđave Dunava“ obuhvatiće deset dokumentarnih filmskih ostvarenja u produkciji Filmskih novosti, dok će u okviru programa „Velikani evropske umetnosti“ domaćoj publici premijerno biti prikazano pet filmova koji su posvećeni najznačajnijim evropskim umetnicima XX veka.

Prodaja ulaznica počinje u subotu, 28. jula, na biletarnici Centra za kulturu. Cena karte za Takmičarski program, koji će se odvijati u Malom gradu Smederevske tvrđave, iznosi 200 za obe večernje projekcije, dok je za projekcije u okviru programa Dunavski iznosi 100 dinara. Za ostale programe projekcije su besplatne.

Novoosnovani filmski festival „Dunav film fest“, koji će se ove godine održati u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, ljubiteljima filma pružiće priliku da premijerno pogledaju neka od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče Dunav.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!